Guterres proposa a Rússia una coordinació per a evacuar civils de la ciutat de Mariúpol

El secretari general de les Nacions Unides remarca que l'organització està preparada per a mobilitzar recursos per a ajudar a salvar vides a la ciutat portuària durament assetjada

Roda de premsa de Guterres i Lavrov
Roda de premsa de Guterres i Lavrov / Maxim Shipenkov/Pool (Reuters)

El secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, ha demanat aquest dimarts al ministre de Relacions Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, que està preparat per a mobilitzar completament els recursos de l'organització per a salvar vides i evacuar les persones de la ciutat ucraïnesa assetjada de Mariúpol.

"Milers de civils tenen una gran necessitat d'assistència humanitària per a salvar les seues vides i molts han sigut evacuats", ha dit Guterres en una conferència de premsa a Moscou, després de converses amb Lavrov. "Nacions Unides està llesta per a mobilitzar completament els seus recursos humans i logístics per a ajudar a salvar vides a Mariúpol", ha afegit per a proposar, a continuació, un treball coordinat amb la Creu Roja per a permetre l'eixida dels qui es van refugiar dins de la planta siderúrgica Azovstal.

Guterres també s'ha mostrat preocupat per "repetits informes de violacions del dret internacional humanitari i de drets humans i possibles crims de guerra", i ha agregat que van demanar una investigació independent.

Ucraïna va acusar les tropes russes de cometre atrocitats quan es van retirar de les ciutats. Moscou diu que les acusacions estan dissenyades per a descarrilar les converses de pau o servir com a pretext perquè Occident impose més sancions en contra seua. "Estem extremadament interessats a trobar formes per a crear les condicions per a un diàleg efectiu, crear les condicions per a un alto el foc al més prompte possible, crear les condicions per a una solució pacífica", ha dit Guterres.

Rússia va iniciar la invasió d'Ucraïna el 24 de febrer, la qual va descriure com una operació especial per a reduir les capacitats militars del seu veí del sud i erradicar les persones que va descriure com nacionalistes perillosos. Però les forces ucraïneses han suposat una dura resistència i Occident ha imposat àmplies sancions a Rússia en un esforç per obligar-la a retirar les seues forces.

Per la seua banda, Rússia ha assegurat estar disposada a cooperar amb l'ONU i el Comité Internacional de la Creu Roja (CICR) per a protegir a la població civil a Ucraïna, segons Lavrov. "Els nostres objectius radiquen, abans de res, en la protecció de la població civil, estem interessats a col·laborar tant amb els col·legues de l'ONU com amb els col·legues del CICR", ha afirmat el cap de la diplomàcia russa en una roda de premsa amb Guterres.

Lavrov rebutja mediadors internacionals

D'altra banda, Lavrov ha rebutjat la necessitat de mediadors internacionals en les negociacions amb Ucraïna després de reunir-se amb el secretari general de l'ONU. "Parlar sobre mediadors en la fase actual, des del meu punt de vista, és prematur", ha dit el polític rus durant una roda de premsa conjunta.

També et pot interessar

stats