L'ONU confirma l'evacuació de civils de la fàbrica d'acer d'Azovstal de Mariúpol

Uns 40 civils han arribat diumenge a Bezímenne, al sud de Donetsk, després de ser evacuats de la planta metal·lúrgica

Evacuació d'ucraïnesos a Mariúpol / Remei Blasco, Alexander Ermochenko (Reuters)

L'ONU ha confirmat aquest diumenge l'obertura d'un corredor humanitari per a evacuar civils de la fàbrica d'acer d'Azovstal, a la ciutat ucraïnesa de Mariúpol. Així ho ha assegurat el portaveu de l'Oficina de Coordinació d'Assumptes Humanitaris de les Nacions Unides, Saviano Abreu. L'operació va començar el 29 d'abril i està sent coordinada pel Comité Internacional de la Creu Roja, Rússia i Ucraïna.

Uns 40 civils han arribat diumenge a Bezímenne, al sud de Donetsk, després de ser evacuats de la planta metal·lúrgica. Els civils han arribat a un allotjament temporal en un autobús amb matrícula ucraïnesa custodiat per un comboi amb forces russes i vehicles amb el logotip de les Nacions Unides.

Dissabte ja haurien sigut evacuats de la fàbrica d'acer una vintena de civils, segons el regiment Azov, en una mostra que s'hauria arribat a un acord per poder alliberar de forma segura els ciutadans.

El líder del regiment va explicar que els bombardejos d'artilleria russa han deixat les instal·lacions tan destruïdes que els civils van haver d'utilitzar cordes per sortir dels refugis. Segons Sviatoslav Palmar, s'espera que els evacuats puguen arribar a Zaporíjia.

L'Ajuntament de Mariúpol també ha fet una crida a tots aquells que tinguen familiars o coneguts en ciutat perquè intenten connectar amb ells per tots els mitjans. "Oficialment. Avui és possible evacuar als civils de Mariupol a Zaporíjia (ciutat situada més al nord), diu el missatge de l'ajuntament. Cride, escriga i diga que és possible anar a Zaporíjia. Resem perquè tot funcione", va dir l'oficina de l'alcalde.

Es calcula que a l'interior del complex encara hi ha refugiats més de mil civils i uns 600 estarien ferits. També hi hauria uns 2.000 soldats ucraïnesos.

Des que el secretari general de Nacions Unides, António Guterres, va dir en la seua visita a Kíiv i Moscou que un dels seus objectius fonamentals era evacuar els civils de Mariúpol, s'havien plantejat diversos intents per a portar a terme aquesta evacuació, fonamentalment de les persones que estan en l'assetjada planta metal·lúrgica d'Azovstal.

També et pot interessar

stats