Ucraïna denuncia una nova matança de civils a Búzova mentre augmenta la pressió russa al Donbass

La guerra convertirà en pobra el 20% de la població ucraïnesa, segons les previsions del Banc Mundial

Veïns de Búzova recuperen el cadàver d'un home
Veïns de Búzova recuperen el cadàver d'un home / Zohra Bensemra (Reuters)

Ucraïna tracta d'arreplegar proves de les possibles atrocitats contra la població civil a la localitat de Búzova, pròxima a Kíiv. Al municipi s'ha localitzat una fossa comuna amb cadàvers de ciutadans, segons ha avançat l'assessor del ministre de l'Interior Anton Heràsxenko, que no ha concretat la xifra de víctimes. Les autoritats locals estimen que almenys cinquanta veïns han sigut assassinades pels ocupants russos.

Si així es confirma, Búzova s'afegiria a la llista de ciutats de la regió de Kíiv, com Butxa o Borodianka, on, segons el govern ucraïnés, s'han descobert matances massives de civils després de ser alliberades del control rus. Segons la fiscal general d'Ucraïna, Irina Venedíktova, a la regió de Kíiv presumptament ja s'han trobat els cossos de 1.222 civils assassinats. El departament que encapçala Venedíktova ha estudiat 5.600 incidents al país que podrien ser considerats com a crims de guerra

Míssils russos han fet sonar les alarmes antiaèries tota la nit a Dnipro, on un bombardeig ha destruït l'aeroport d'aquesta ciutat industrial, una urbs d'un milió d'habitants a l'est de Kíiv.

A la part oriental del país, Ucraïna dona per iniciada l'ofensiva final russa a la regió del Donbass, si bé creu que de moment no té efectius suficients per a conquerir-la. L'exèrcit rus intenta trencar les línies ucraïneses amb una maniobra simultània des de la regió de Khàrkiv, al nord, la ciutat portuària de Mariúpol, al sud, i la regió de Lugansk, a l'est. Tot, a l'espera del canvi d'estratègia amb la incorporació del nou comandament militar rus, Aleksandr Dvórnikov, un militar amb experiència a Síria que ha destacat per les poques concessions a la població civil en els seus objectius militars.

La guerra convertirà en pobre al 20% de la població ucraïnesa

La invasió russa a Ucraïna deixa també greus conseqüències econòmiques al país. El Banc Mundial preveu que el PIB ucraïnés caiga enguany pràcticament la meitat per la guerra. L'organisme pronostica una contracció del producte interior brut del 45%. L'informe destaca que la guerra ha paralitzat exportacions, ha destruït nombroses infraestructures crítiques i ha desplomat els ingressos fiscals. Tot un còctel econòmic que impactarà el creixement del país, per la qual cosa el Banc Mundial reclama suport financer immediat per a Ucraïna.

La davallada en les dades macroeconòmiques es traduirà també en un increment de la pobresa que s'espera que cresca fins a prop del 20%, comparat amb l'1,8% que deixaven les dades de 2021.

El Banc Mundial estima també que l'economia russa caurà un 11% com a resultat de les sancions implantades per la comunitat internacional i l'altre país veí, Bielorússia, es contraurà més d'un 6%.

També et pot interessar

stats