Putin amenaça de suspendre la venda de gas si els països no li paguen amb rubles a partir de divendres

A més, el pagament s’ha de fer a través de comptes oberts en el banc rus Gazprombank

El president de Rússia, Vladimir Putin, durant una reunió al Kremlin
El president de Rússia, Vladímir Putin, durant una reunió al Kremlin / Sputnik (Reuters)

El president rus, Vladímir Putin, ha comunicat que ha firmat un decret pel qual els països “inamistosos” han de pagar el gas rus en rubles a partir de l'1 d'abril mitjançant comptes en el banc rus Gazprombank, el tercer més gran del país. En cas contrari, es cancel·laran els contractes d’importació. "Per a comprar gas natural rus, han d'obrir comptes de rubles en els bancs russos per a pagar el gas lliurat a partir de demà", ha dit en declaracions televisades. 

Un canvi amb què pretén enfortir la sobirania de Rússia després de les sancions econòmiques que li han anat imposant des que va començar la invasió a Ucraïna, el 24 de febrer, i que, de moment, ja ha servit per a impulsar el ruble després de la caiguda a mínims històrics que havia patit després de la invasió. Rússia subministra aproximadament un terç del gas d'Europa, de manera que l'energia és la palanca més poderosa de què disposa Putin mentre intenta reaccionar contra les sancions imposades per Occident.

Si els pagaments no es fan en rubles, ho consideraran un incompliment del contracte pels països compradors “amb totes les conseqüències que se’n deriven”, ha afirmat el president rus. Aquestes conseqüències serien la cancel·lació dels contractes esmenats. “Ningú ens ven res debades, i tampoc no farem caritat”, ha subratllat.

No obstant això, en el decret atorga a la Comissió per al Control d'Inversions Estrangeres l'autoritat per a concedir "permisos a compradors estrangers perquè satisfacen les seues obligacions amb els subministradors russos pel subministrament de gas natural sense haver de complir el procediment establit" sobre el pagament en rubles. Per això la cancel·lació dels contractes dels països que no paguen amb rubles podria no arribar a materialitzar-se.

El govern rus va fer públic el passat dia 8 una llista de països i territoris inamistosos, que inclou els Estats Units, el Canadà, tots els països membres de la UE, el Regne Unit, Ucraïna, Montenegro, Suïssa, Albània, Andorra, Islàndia, Liechtenstein, Mònaco, Noruega, San Marino, Macedònia del Nord, el Japó, Corea del Sud, Austràlia, Micronèsia, Nova Zelanda, Singapur i Taiwan.

Occident rebutja la mesura

Les empreses i els governs occidentals han rebutjat la mesura com un incompliment dels contractes existents –que es fixen en euros o dòlars– i el ministre d'Economia francés, Bruno Le Maire, ha dit que França i Alemanya s'estaven preparant per a un possible escenari en què els fluxos de gas rus es podrien aturar, cosa que sumiria Europa en una crisi energètica total.

De fet, el canceller alemany Olaf Scholz ha afirmat aquest dijous que els pagaments pel subministrament de gas procedent de Rússia es continuaran fent en euros, i que, en una conversa que va tindre ahir amb el líder rus va deixar clar que Alemanya no està disposada a canviar la forma de pagament. Així ho ha indicat en una roda de premsa conjunta amb el seu homòleg austríac, Karl Nehammer, a Berlín. "Què és el que pretén Putin, ho analitzarem, però el que està en vigor per a les empreses és que poden pagar en euros i així ho faran," ha assegurat.

També et pot interessar

stats