El Regne Unit aprova una llei per a la deportació massiva de migrants a Ruanda

El conservador Sunak vol començar a enviar els primers vols al país africà al juliol

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, este dilluns durant una roda de premsa
El primer ministre britànic, Rishi Sunak, este dilluns durant una roda de premsa / Toby Melville (Reuters)

El Parlament britànic ha aprovat esta nit la controvertida llei que permetrà la deportació massiva a Ruanda de migrants que hagen entrat al Regne Unit de manera irregular. La peça legal, una de les promeses del primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha rebut finalment llum verda després d'un estira-i-arronsa entre les dos cambres del poder legislatiu, la dels Comuns —baixa— i la dels Lords —alta—. Fins a cinc vegades ha botat el projecte d'una a l'altra, en un exercici que en argot polític britànic s'anomena "ping-pong parlamentari", fins que una de les cambres afluixa la corda i accepta les esmenes de l'oponent.

Ha sigut la dels Lords la que finalment ha baixat del burro i ha accedit a donar el vistiplau a la norma sense afegir ja més esmenes, després que els comuns rebutjaren totes les que ells els havien remés. Ara, el text s'ha enviat al rei Carles III del Regne Unit perquè firme la sanció real.

Els plans del govern britànic impliquen començar com més prompte millor les deportacions a Ruanda des del Regne Unit. Sunak ja havia avançat dilluns que els vols amb migrants que han creuat de manera il·legal el canal de la Mànega —entre França i Anglaterra— per a sol·licitar asil al país començaran a operar en unes deu o dotze setmanes "passe el que passe". L'endemà, amb la llei ja aprovada al Parlament britànic, el premier ha remarcat que "res s'imposarà" amb el seu objectiu. "Presentem el projecte de llei de Ruanda per a dissuadir als immigrants vulnerables de fer travessies perilloses i, així, trencar el model de negocis de les bandes criminals que els exploten", ha assenyalat.

La legislació impulsada per l'executiu britànic busca considerar Ruanda com un país segur, després que el Tribunal Suprem considerara il·legal el pla inicial. En novembre, esta instància judicial de màxim nivell va concloure que la nació africana no és segura, perquè als migrants podrien retornar-los als països d'origen, dels quals van fugir.

La polèmica iniciativa ha generat un gran rebuig en part de la societat i la classe política britànica. L'oposició laborista i les associacions de drets humans s'hi han mobilitzat en contra.

També et pot interessar

stats