El Regne Unit comença a deportar a Ruanda sol·licitants d'asil a pesar que hi ha recursos judicials pendents

L'alt comissionat de l'ONU adverteix que és un precedent "catastròfic" i un gran error

Primer vol de deportació a Ruanda

El Regne Unit comença a deportar a Ruanda sol·licitants d'asil a pesar que encara hi ha recursos judicials pendents. L'alt comissionat de l'ONU adverteix que és un precedent catastròfic i un gran error.  

El govern britànic vol posar fi a les entrades il·legals de migrants pel canal de la Mànega, habitualment en embarcacions molt fràgils. Aquest dimarts, a última hora, eixirà el primer avió d'un programa per a deportar migrants cap a Ruanda, un país de l'Àfrica central a més de 6.000 quilòmetres de la Gran Bretanya. Inicialment, 37 sol·licitants d'asil, alguns provinents de Síria o de l'Iraq, havien d'eixir en aquest vol, però ara mateix només està previst que ho facen set persones. 

La cort d'apel·lacions de Londres ha rebutjat dos recursos per a parar aquest programa amb el qual el govern de Boris Johnson vol desincentivar l'entrada il·legal de migrants.  

Al juliol hi haurà una vista sobre la legalitat completa d'aquest pla, similar al que fa quatre anys va revocar a Israel el Tribunal Suprem. La mesura ha despertat protestes a Londres, on diversos manifestants lamentaven la crueltat d'aquesta decisió i recordaven que aquest país té recursos per a acollir la gent. 

Al rebuig de l’oposició, diverses ONG, l’Església d’Anglaterra i el mateix príncep Carles s'han afegit el de l'alt comissionat per a refugiats de l'ONU, qui considera aquestes deportacions un precedent catastròfic i un gran error. 

El govern britànic ha distribuït imatges del complex on viurien els migrants deportats a Ruanda. Aquest país rebrà una compensació de 140 milions d'euros.  Ruanda té un preocupant historial en l'incompliment dels drets humans i, a més, dona suport a grups armats que ataquen la veïna República Democràtica del Congo. Hi ha també el temor que els refugiats acaben per ser retornats als països d'on han fugit. 

També et pot interessar

stats