Punxen les manifestacions colpistes al Brasil: no hi acudeix ningú

Telegram bloqueja canals i perfils d'extrema dreta que promouen aquest tipus de mobilitzacions després d'ordenar-ho la Cort Suprema

La zona propera a l'esplanada dels Ministeris, totalment buida
La zona propera a l'esplanada dels ministeris, totalment buida / AFP

El Brasil viu hores de màxima tensió després de l'assalt de diumenge als tres poders de la República. Aquest dimecres els bolsonaristes més radicals havien tornat a convocar mobilitzacions en les principals capitals del país que finalment han quedat desunflades i sense afluència. L'advertència de la justícia brasilera ha donat resultat, ja que havia avisat que prendria accions legals contra qui intente continuar promovent un colp d'estat.

Les forces de seguretat es mantenen en alerta màxima per la possibilitat que es reproduïsquen els actes de violència en un país extremadament polaritzat entre els partidaris del president ixent, l'ultra Jair Bolsonaro, i els de Lula da Silva. El nou líder brasiler, que ha fet esforços per tornar a la normalitat i donar l'impuls definitiu al seu mandat, ha advertit que qualsevol gest contra la democràcia es castigarà dins dels límits que la llei permet.

A l'hora de la convocatòria, l'avinguda Paulista de São Paulo o la platja de Copacabana de Rio de Janeiro estaven desertes, mentre que a l'esplanada gegant dels ministeris de Brasília, on s'ubiquen les seus de la Presidència, del Suprem i del Congrés, només hi van acudir dos bolsonaristes, que es van asseure a terra davant dels nombrosos blindats desplegats per la policia. El que va ser epicentre de l'atac de diumenge està totalment pres pels antidisturbis i els membres de la Guàrdia Nacional.

I en altres ciutats brasileres es repetia el mateix escenari: carrers buits, cap manifestant, una nodrida presència de periodistes i un gran desplegament de les forces de seguretat, que s'ha reforçat en tot el país.

La convocatòria va circular des de la nit del dimarts en grups bolsonaristes d'extrema dreta en les xarxes socials, que pretenien cridar a una "mega manifestació" per la "represa del poder", una al·legació que ha fet reaccionar a la justícia. El magistrat de la Cort Suprema Alexandre de Moraes, qui instrueix una causa que investiga actes antidemocràtics, ha ordenat a les autoritats de tot el Brasil impedir el bloqueig de qualsevol via, carretera o accés a entitats públiques i arrestar qui intente alguna d'aquestes accions. El jutge també ha ordenat que Telegram bloquege els canals i perfils que promouen aquest tipus d'actes, una instrucció que la xarxa social s'ha afanyat a complir, ja que no es podia a accedir a diversos dels grups utilitzats habitualment pels radicals.

La tensió no ha amainat i, des de Florida, l'expresident Bolsonaro continua tirant la pedra i amagant la mà. A través de les xarxes socials, ha difós un vídeo en què insisteix que les eleccions que va guanyar Lula da Silva l'octubre passat van ser fraudulentes. La publicació, que era la primera manifestació de suport explícit a les tesis del frau, ha estat ràpidament eliminada pel mateix Bolsonaro poc després.

Mentrestant, vora 1.200 persones que van participar en el motí han sigut enviades a la presó. La Fiscalia del Brasil ha obert una investigació contra tres diputats bolsonaristes i els jutges han apartat de les seues funcions els responsables policials que no van fer res per evitar l'atac.

El 93% de la població condemna els actes antidemocràtics

Un sondeig divulgat aquest dimecres per l'Institut Datafolha assenyala que el 93% de la població brasilera condemna els actes antidemocràtics dels bolsonaristes i veu amb bons ulls les mesures preses per Lula da Silva. D'acord amb l'enquesta, només un 3% dels entrevistats es mostra favorable als atacs que van destrossar diumenge les seus del Congrés, la Cort Suprema i el palau presidencial de Planalto, edifici administratiu de l'executiu brasiler.

També et pot interessar

stats