Lula diu que els colpistes han sigut manipulats i anticipa una investigació sobre qui ha finançat el colp

El Brasil recupera la normalitat institucional entre manifestacions en favor de la democràcia

Manifestació de suport a la democràcia brasilera a Porto Alegre
Manifestació de suport a la democràcia brasilera a Porto Alegre / Diego Vara (Reuters)

El Brasil recupera a poc a poc la normalitat després de l'assalt a les seus del poder executiu, legislatiu i judicial. En fracassar el colp d'estat, que ha derivat en la detenció d'almenys 1.200 seguidors radicals de l'expresident Jair Bolsonaro, queden molts detalls per aclarir. L'actual mandatari, Lula da Silva, considera que la majoria dels participants són "probablement víctimes", "masses de maniobra de mandataris", i anticipa una investigació sobre qui els ha donat suport, sobretot financer. Molts han estat dos mesos acampats enfront de les casernes de l'exèrcit per a instar la intervenció militar, davant la negativa d'acceptar els resultats electorals d'octubre. Lula ha explicat que des de la composició del seu govern, l'1 de gener, deu ministres han intentat negociar amb els radicals, però aquests no tenien cap d'agenda negociadora o de reivindicacions més enllà de negar el resultat dels comicis.

El president del Brasil ha fet aquestes manifestacions en una reunió d'emergència amb els governadors dels 27 estats i els presidents dels poders legislatiu i judicial, que els extremistes ocuparen aquest diumenge per la força, i van causar greus destrosses. Entre les víctimes de la turba, a més de la normalitat institucional hi ha també vidres, mobiliari, material informàtic i obres d'art dels palaus de l'Estat, algunes de valor incalculable. De la massa de colpistes destaca el nom de Leonardo Rodrigues de Jesus, un nebot de Bolsonaro que ha acreditat la seua participació en una imatge que ha penjat a les xarxes socials. El seu oncle està a Florida des de la derrota electoral.

Els campaments base dels bolsonaristes estan sent desmantellats per orde del magistrat del Tribunal Suprem Alexandre de Moraes. El principal, situat a Brasília, va ser el primer a ser desmuntat en una acció pacífica de la qual han resultat la major part dels arrestos pel colp. S'han desactivat assentaments o s'està en procés de fer-ho en almenys altres tretze estats. En la majoria de casos no s'han registrat incidents, excepte a Betlem, capital de l'estat amazònic de Parà, on cinc persones van ser arrestades per resistir-se. A més, la Policia de carreteres ha desbloquejat nou vies obstruïdes des de la nit del diumenge per bolsonaristes, la majoria en els estats de Pará i Mate Grosso.

La ciutadania es manifesta contra l'intent de colp

Milers de persones es van congregar aquest dilluns en les principals ciutats del país per a repudiar els atacs i mostra rebuig contra l'expresident Bolsonaro, a qui acusen d'incitar les violentes accions. Cartells amb les frases "El feixisme no vencerà!" "Sense amnistia per als colpistes", "El Brasil contra el terrorisme" i "Democràcia en pau" van inundar les principals vies i places d'almenys onze dels 27 estats del país, en protestes convocades majoritàriament per centrals sindicals i partits d'esquerra.

Suport unànime de la comunitat internacional

Els principals governs mundials, entre ells la Xina, Rússia, els EUA i l'Índia, així com institucions internacionals, han divulgat missatges de suport a Lula i a la democràcia del Brasil, i de rebuig als bolsonaristes radicals. El president dels Estats Units, Joe Biden, va parlar aquest dilluns per telèfon amb el seu homòleg brasiler, Luiz Inácio Lula da Silva, per a traslladar-li el suport indestructible dels EUA a la democràcia del Brasil i a la voluntat lliure del poble brasiler com va ser expressada en les recents eleccions presidencials". Biden ha convidat Lula a Washington a principis de febrer per a dur a terme "consultes a fons" sobre diversos temes.

Militar desmunten el campament probolsonaro de Brasília
Militar desmunten el campament probolsonaro de Brasília / Amanda Perobelli (Reuters)

També et pot interessar

stats