Lula, els caps del Congrés i la presidenta de la Cort Suprema s'uneixen en defensa de la democràcia

En un comunicat conjunt en què demanen serenitat, respecte i treball responen a l'intent de colp d'estat de seguidors bolsonaristes

El president del Brasil conversa amb responsables de seguretat a les portes del Congrés, hores després de l'atac
El president del Brasil conversa amb responsables de seguretat a les portes del Congrés, hores després de l'atac / Ricardo Stuckert (Reuters)
09 de gener 2023 - 09:54

El president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, i els caps dels poders legislatiu i judicial han fet front comú i han fet una crida aquest dilluns a mantindre la "serenitat" i "defendre la democràcia" en pau, després de l'intent de colp d'estat de milers de radicals bolsonaristes. El país necessita "normalitat, respecte i treball" per a aconseguir "el progrés i la justícia social", defén la nota conjunta signada per Lula, els caps del Congrés i la presidenta de la Cort Suprema, Rosa Weber.

La democràcia brasilera ha resistit l'intent del colp d'estat del populisme d'extrema dreta, un atac en què milers de simpatitzants radicals de l'expresident Jair Bolsonaro han pres per la força, per prop de quatre hores, les seus de l'executiu, del Parlament i del Tribunal Suprem, en la major agressió contra els poders republicans des del colp d'estat de l'any 1964. Set dies després de la investidura del president Luiz Inácio Lula da Silva, els extremistes van irrompre violentament en els edificis representatius mentre que el cap d'estat estava de viatge oficial a la ciutat d'Araraquara (Sao Paulo), en una acció que recorda l'assalt fa dos anys del Capitoli dels Estats Units per part d'ultres simpatitzants de Donald Trump

El pas de la turba populista per les seus institucionals deixa mobiliari destrossat —una part llançat per les finestres— llenç esquinçats i computadores, impressores i televisors danyats. L'arribada de la policia ha frenat l'entrada al despatx de Lula. El president ha tornat a Brasília i ja ha pogut inspeccionar en persona els desperfectes. L'operació podria prolongar-se a l'estat de Paraná, al sud del país, on el Partit dels Treballadors (PT), que lidera Lula, ha denunciat que els bolsonaristes estan bloquejant la distribució del carburant.

Els radicals no reconeixen el resultat de les eleccions del 30 d'octubre, en les quals Lula va derrotar a l'expresident Bolsonaro per un estret marge de menys de dos punts. Diumenge, enfilats al Congrés Nacional, van corejar consignes en què demanaven la intervenció de les forces armades, però els militars no van respondre a la crida i els seus comandaments van guardar silenci.

El governador i el secretari de seguretat de Brasília, apartats

Lula va ordenar la intervenció dels organismes de seguretat del Districte Federal, regió on es troba Brasília, i desplegar forces federals per a expulsar els colpistes de les institucions. Els agents antidisturbis, utilitzant gasos lacrimògens i bombes de baluern, van aconseguir el control dels palaus quatre hores i mitja després de l'inici de l'atac. Deu periodistes han sigut agredits o robats durant el colp, que ha rebut la condemna majoritària de la comunitat internacional, incloses les dels Estats Units, la Unió Europea i la del secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres.

D'altra banda, hn detingut almenys 1.200 bolsonaristes aquest dilluns al campament que havien muntat enfront de la caserna general de l'exèrcit a Brasília des de les eleccions d'octubre i des del qual van llançar els atacs de diumenge contra les seus dels tres poders al Brasil.

Els seguidors de l'expresident Jair Bolsonaro, que no reconeixen la victòria del líder progressista Luiz Inácio Lula da Silva a les eleccions presidencials, han sigut detinguts després que, ebvoltats per la policia i l'exèrcit, desmuntaren pacíficament el campament en què es refugiaven. Segons el ministeri de Justícia, els bolsonaristes detinguts van ser conduïts en almenys 40 autobusos fins a la seu de la policia federal, on seran identificats per a intentar establir si van participar en els atacs violents de diumenge i fitxats per si en un futur sorgeixen proves en contra seua.

En una declaració institucional el president del Brasil de denunciar la incompetència i mala actuació dels responsables de seguretat de la regió, que depenen de l'administració del governador Ibaneis Rocha, aliat de Bolsonaro. Lula ja ha destituït el secretari de Seguretat de Brasília, Anderson Torres, que va ser ministre de Justícia en el govern de Bolsonaro i el Tribunal Suprem ha apartat durant 90 dies el governador de la regió, Ibaneis Rocha, aliat de Jair Bolsonaro. 

Condemna tèbia de l'expresident Bolsonaro

L'expresident brasiler, que es troba als Estats Units, ha reprovat de manera tèbia l'intent de colp d'estat dels seus simpatitzants radicals. "Les manifestacions pacífiques, dins de la llei, són part de la democràcia. No obstant això, el vandalisme i les invasions d'edificis públics com les ocorregudes hui, així com les practicades per l'esquerra el 2013 i el 2017, escapen de la regla", va manifestar en les seues xarxes socials. El capità retirat de l'exèrcit i líder de l'extrema dreta brasilera, que va deixar el poder l'1 de gener, ha repudiat "les acusacions, sense proves" abocades per l'actual cap d'estat, Luiz Inácio Lula da Silva, que hui ha recriminat al seu predecessor "estimular" els actes colpistes dels seus partidaris més radicals.

Bolsonaro, que continua sense reconéixer obertament la seua derrota en les eleccions del 30 d'octubre, va viatjar als Estats Units dos dies abans de la investidura de Lula sense previsió oficial de tornada.

L'endemà de les eleccions, grups de bolsonaristes acamparen davant de la Caserna General de l'exèrcit a Brasília. En més de dos mesos de concentracions, els radicals han protagonitzat diversos fets violents, entre altres un atac a una seu policial i un intent frustrat de col·locació d'un explosiu a prop de l'aeroport de Brasília, fa dues setmanes, fins a l'acció d'aquest diumenge, a la qual s'han sumat radicals vinguts en autobús des de diferents parts del país. 

La policia de Brasília ha desmuntat aquest dilluns el campament, en compliment de l'orde del magistrat de la Cort Suprema Alexandre de Moraes, que ha donat instrucció de desmantellar tots els assentaments que els bolsonaristes han alçat enfront de les casernes militars de tot el país, reclamant un colp d'estat contra la investidura de Luiz Inácio Lula da Silva.

L'episodi viscut a la capital del país recorda la invasió del Capitoli dels Estats Units ocorreguda el 6 de gener del 2021 per part de simpatitzants de l'expresident Donald Trump, que té una relació d'amistat amb Bolsonaro, encara que l'atac brasiler ha tingut una escala encara major. L'exmandatari brasiler, reconegut admirador de Trump, es troba actualment a Orlando, als Estats Units, on va viatjar dos dies abans de la investidura de Lula sense bitllet de tornada.

Seguidors radicals de Bolsonaro ixen detinguts dels palaus brasilers
Seguidors radicals de Bolsonaro ixen detinguts dels palaus brasilers / Ueslei Marcelino (Reuters)

També et pot interessar

stats