Bolsonaristes radicals assalten el Congrés Nacional del Brasil

El president Lula ha afirmat que els "vàndals feixistes" que han envaït les seus del Parlament, el Suprem i la Presidència seran "localitzats" i "castigats"

Un grup de seguidors radicals de l'expresident Bolsonaro envaeix el Congrés Nacional del Brasil / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
08 de gener 2023 - 19:43 Actualitzat: 08 de gener 2023 - 22:50

Centenars de seguidors de l'expresident brasiler Jair Bolsonaro han assaltat aquest diumenge la seu del Congrés Nacional a Brasília en una manifestació que demana una intervenció militar per a enderrocar el president electe Lula da Silva.

El grup radical ha superat la barrera policial i ha pujat la rampa que dona accés al sostre dels edificis de la Cambra dels Diputats i del Senat, en una imatge que recorda l’assalt del Capitoli dels Estats Units orquestrat pel Donald Trump ara fa dos anys.

Els extremistes, en la majoria vestits amb samarretes grogues i verdes i banderes del Brasil, també han atacat alguns vehicles de la Policia Legislativa, encarregada de la seguretat al Congrés. També han destruït barreres de protecció i s’han enfrontat armats amb pals als agents que han intentat contindre, sense èxit, l'entrada dels manifestants.

El president del Congrés, el senador Rodrigo Pacheco, ha demanat castigar de manera "urgent" i amb el "rigor de la llei" els radicals que han envaït les seus del Parlament, la Presidència de la República i el Tribunal Suprem. “Repudie amb vehemència aquests actes antidemocràtics, que s’han de sotmetre amb urgència al rigor de la llei”, ha afirmat Pachecho en un missatge publicat en les seues xarxes socials.

Així mateix, el governador del Districte Federal, Ibaneis Rocha, ha destituït al cap de seguretat de Brasília, Anderson Torres, exministre de justícia del govern de Bolsonaro, i ha afirmat que està concentrant els esforços de tot l'aparell policial per a controlar la situació.

Per la seua banda, la presidenta del Partit dels Treballadors (PT) de Lula, Gleisi Hoffmann, ha afirmat a Twitter que no es tracta d'un assalt espontani, ni d'un moviment de masses, "està organitzat per bandits, que tenen interessos molt objectius: mineria il·legal, acaparament de terres, alliberament d'armes, milícies i altres coses, tot això beneït per Bolsonaro".

Centenars de bolsonaristes continuen acampats enfront de la Caserna General de l'Exèrcit de Brasília des del dia posterior a les eleccions del 30 d'octubre, en les quals Lula va derrotar Bolsonaro. Aquests campaments, que s'han multiplicat en ciutats de tot el país, van començar a desmuntar-los divendres a Belo Horizonte, capital de Minas Gerais, on van ocórrer alguns disturbis.

Dissabte, el ministre de Justícia, Flávio Dino, va convocar una reunió d'emergència amb els organismes de seguretat per a fer front a les manifestacions i va autoritzar a actuar la Força Nacional de Seguretat, un grup d'elit dels cossos de Policia que es mobilitza per a missions especials.

Lula, que va assumir la presidència del Brasil el dia 1 de gener, està de viatge a la ciutat d'Araraquara i, per tant, no estava al palau presidencial de Planalto, ubicat a la mateixa esplanada del Congrés i que també han assaltat els militants de l'extrema dreta.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha mostrat el seu suport a Lula i ha condemnat "rotundament" l'assalt al Congrés del Brasil. Sánchez ha fet una crida al retorn immediat a la "normalitat immediata", sumant-se així als missatges compartits per països com l'Argentina, Xile, Colòmbia o els Estats Units.

En una compareixença als mitjans, el president Lula ha afirmat que els "vàndals feixistes" que han envaït les seus del Parlament, el Suprem i la Presidència seran "trobats i castigats". A més, ha signat un decret per a la intervenció del Districte Federal fins al 31 de gener.

També et pot interessar

stats