Milers de partidaris de Trump assalten el Capitoli i interrompen la sessió per certificar la victòria de Biden

El president electe dels Estats Units, Joe Biden,ha demanat una compareixença en televisió de Donald Trump, perquè pose fi al “setge” al Capitoli.

Seguidors de Trump dins del Capitoli
Seguidors de Trump dins del Capitoli / Twitter @Forbes

Milers de seguidors del president ixent dels Estats Units, Donald Trump, s’han concentrat aquest dimecres davant del Capitoli, a Washington, en una marxa per “salvar els Estats Units” i contra el resultat de les eleccions que donaren la victòria al demòcrata Joe Biden.

El mateix Donald Trump els ha animat a no acceptar la derrota del Partit Republicà, amb un discurs on ha assegurat que "no cedirem mai, mai concedirem".

La tensió ha anat escalant al llarg del matí i hi ha hagut xocs entre els manifestants i la policia, que ha repel·lit la multitud amb gasos lacrimògens. Així i tot, els trumpistes han aconseguit superar les forces de seguretat i entrar a l’edifici, on s’han succeït els enfrontaments amb les forces de seguretat.

Dins del Capitoli estaven els congressistes que havien de corroborar els resultats confirmats ja pel Col·legi Electoral el 14 desembre en cada estat, però els han evacuat les forces de seguretat a causa dels aldarulls. A més, la portaveu de la Casa Blanca ha anunciat que s’hi han enviat efectius de la Guàrdia Nacional.

Després de l'evacuació de l'edifici s'han sentit tirs i, segons informa la CNN, una dona es troba en estat crític després d'haver sigut ferida en el pit.

Davant del caos, l'alcaldessa de Washington, Muriel Bowser, ha declarat el toc de queda a la ciutat.

El president electe dels Estats Units, Joe Biden, ha assegurat en un discurs televisat que la democràcia dels Estats Units "està sota un atac sense precedents", que "frega la sedició, i que ha d'acabar ara". A més, Biden ha demanat una compareixença en televisió del seu predecessor en el càrrec, Donald Trump, perquè pose fi al “setge” al Capitoli.

Desallotgen la seu del Partit Demòcrata

Segons ha informat el diari nord-americà The New York Times, han desallotjat la seu del Partit Demòcrata perquè hi han trobat un artefacte explosiu que les forces de seguretat han fet esclatar de manera controlada.

Trump demana una manifestació pacífica

Finalment, després de la compareixença de Biden en què ha demanat que posara fi a la situació, ha compartit un vídeo on els demanava tornar a casa a les persones que encara queden dins del Capitoli.

“Sé que esteu ferits perquè ens robaren l’elecció i, tot el món ho sap, especialment l’altre costat. És hora d’anar a casa ja, hem de tindre pau, hem de tindre llei i orde [...]. No volem cap ferit”, diu en les imatges. “Aneu-vos-en a casa i aneu-vos-en en pau”, conclou.

La xarxa social ha deshabilitat les opcions de respondre, retuitejar o donar m'agrada al tuit perquè "existeix una disputa sobre la seua afirmació de frau electoral".

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha comunicat a través del seu compte de Twitter que segueix "amb preocupació" les notícies que arriben des del Capitoli i que "confia en la fortalesa de la democràcia dels Estats Units. La nova presidència superarà l'etapa de crispació, unint el poble estatunidenc".

També et pot interessar

stats