Lula da Silva ja és el nou president del Brasil per tercera vegada

El líder del Partit dels Treballadors ha fet la promesa de "rescatar de la fam" 33 milions de persones

El president electe, Luiz Inácio Lula da Silva, al costat de la primera dama, Rosángela da Silva
El president electe, Luiz Inácio Lula da Silva, al costat de la primera dama, Rosángela da Silva / EFE/Sebastiao Moreira
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
01 de gener 2022 - 07:30 Actualitzat: 01 de gener 2022 - 20:10

"Promet mantindre, defensar i complir la Constitució, observar les lleis, promoure el bé general del poble brasiler, sustentar la unió, la integritat i la independència del Brasil", ha jurat el president electe del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, durant l'acte d'investidura que s'ha celebrat aquesta vesprada davant del parlament brasiler. El discurs de Lula ha continuat amb la promesa de "rescatar de la fam" 33 milions de persones i al voltant de 100 milions de la pobresa, quasi la meitat de la població del país.

El líder del Partit dels Treballadors és el primer polític brasiler que arriba tres vegades al poder, en aquesta ocasió, per a exercir el càrrec com a president de la República Federativa del Brasil en el període 2023-2027. Fa vint anys, Lula va jurar com a president per primera vegada i quatre anys més tard ho va tornar a fer, després de la seua reelecció el 2009.

L'acte s'ha celebrat amb una estricta seguretat enmig de les amenaces de la ultradreta més violenta i radical. Uns 15.000 agents de tots els cossos de seguretat de l'Estat s'han desplegat per l'avinguda on s'ha concentrat la cerimònia. La preocupació de les autoritats ha tingut en compte les amenaces que han sorgit entre grups radicals de la ultradreta que donen suport a l’expresident, Jair Bolsonaro, que en les últimes setmanes han protagonitzat protestes violentes a la capital. A un membre d’aquests grups el van detindre el cap de setmana passat després de posar una bomba en un camió cisterna que es dirigia a l'aeroport, on planejava provocar l'explosió.

No obstant això, el president ha arribat aquesta vesprada al parlament després de desfilar en un vehicle sense capota davant d'una multitud de desenes de milers de persones que s'han congregat des de primera hora. Una vegada en l'hemicicle, la sessió ha començat amb un minut de silenci en honor de l'exfutbolista Edson Arantes do Nascimento, 'Pelé', i del papa emèrit Benet XVI, morts en els últims dies.

En l'acte han estat presents delegacions de mig centenar de països i tot el cos diplomàtic acreditat al país. Entre els assistents, han figurat el rei d'Espanya, Felip IV, i els presidents de l'Argentina, Alberto Fernández; Bolívia, Luis Arce; Colòmbia, Gustavo Petro; Xile, Gabriel Boric; Paraguai, Mario Abdo Benítez, l'Uruguai, Luis Lacalle Pou; Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa; i Alemanya, Frank-Walter Steinmeier. La vicepresidenta segona d'Espanya i líder de Sumar, Yolanda Díaz, també hi ha assistit, després d'haver-se reunit amb el seu homòleg brasiler al capdavant de la cartera de Treball.

Les cerimònies oficials han conclòs amb una recepció oferida per Lula a les delegacions estrangeres al Palau d'Itamaraty, seu de la cancelleria, veïna a les seus del parlament i del govern.

També et pot interessar

stats