Lula da Silva crea un Ministeri dels Pobles Indígenes entre les setze noves carteres del govern

Marina Silva, una de les majors defensores de l'Amazònia, tornarà a assumir el Ministeri de Medi Ambient, com fa vint anys, i després de la devastació deixada pel govern de Jair Bolsonaro

Lula da Silva  aposta per combatre les emergències econòmiques i mediambientals del Brasil
Lula da Silva aposta per combatre les emergències econòmiques i mediambientals del Brasil / Marcelo Camarg (Agencia Brazil, DPA)

Luiz Inácio Lula da Silva, president electe del Brasil, ha anunciat aquest dijous setze nous ministres que completen la cartera de govern. "El poble brasiler no pot esperar més", va declarar Lula en al·lusió a la gestió de l'ultradretà Jair Bolsonaro, a qui succeirà en el poder diumenge que ve. El gabinet de Lula da Silva tindrà 37 ministeris, onze d'elles liderades per dones. Da Silva assumirà el càrrec aquest diumenge, 1 de gener del 2023.

Entre els nomenaments anunciats aquest dijous sobreïxen Marina Silva, Simone Tebet i Sônia Guajajara, tres figures que subratllen el compromís del nou govern amb la problemàtica situació econòmica i mediambiental del país: l'ecologista Marina Silva serà ministra de Medi Ambient, una de les àrees més abandonades i castigades durant la gestió de Bolsonaro. Recuperarà així un lloc que va ocupar fa vint anys, quan Lula va assumir la presidència per primera vegada. 

Mentre va estar en el càrrec, el Brasil va registrar caigudes històriques en les taxes de desforestació, però el curtcircuit amb Lula va arribar amb la decisió de l'executiu d'apostar per les hidroelèctriques a la regió amazònica.

Simone Tebet, afiliada al Moviment Democràtic Brasiler (MDB, centredreta) va ser candidata presidencial contra Lula i Bolsonaro en les eleccions d'octubre passat, i va concloure la primera volta en tercer lloc, amb un 4,1% dels vots. Es va sumar a la campanya de Lula per a la segona volta i ara dirigirà el Ministeri de Planificació, un dels braços del Ministeri d'Hisenda per al disseny de les polítiques econòmiques.

Un dels nomenaments més simbòlics dels que s'han formalitzat aquest dijous ha sigut el de Sônia Guajajara, que assumirà el Ministeri dels Pobles Indígenes, cartera que fins ara no existia i que Lula s'havia compromés a crear des de la campanya. Guajajara és una de les veus més representatives del moviment indígena, amenaçat i abandonat durant els quatre anys de Bolsonaro en el poder.

Altres nomenaments confirmats aquest dijous per Lula els han donat espai en el govern a formacions de centre i centredreta, que es van unir a la seua campanya contra el moviment ultraconservador que va liderar Bolsonaro. Són els partits Unió Brasil, Social Democràtic i el mateix MDB de Simone Tebet, que amb la seua presència en el gabinet donaran al govern de Lula més pes en el nou parlament que començarà el febrer pròxim, amb una clara majoria conservadora.

També et pot interessar

stats