Multa milionària per al partit de Bolsonaro per intentar invalidar els resultats de les eleccions al Brasil

El Tribunal Superior Electoral considera la demanda "il·licita" i acusa l'expresident brasiler d'actuar "de mala fe" per a encoratjar protestes colpistes

L'expresident del Brasil, Jair Bolsonaro (arxiu)
L'expresident del Brasil, Jair Bolsonaro (arxiu) / Adriano Machado (Reuters)

Nou revés per a l'expresident del Brasil, Jair Bolsonaro, després de perdre les eleccions contra Luiz Inácio Lula da Silva el passat 30 d'octubre. La màxima autoritat electoral del país ha rebutjat el recurs presentat pel Partit Liberal (PL), la formació del líder ultradretà, amb què van demanar anul·lar part dels vots i qüestionava el resultat de les urnes.

La decisió del Tribunal Superior Electoral, que s'ha fet pública aquest dimecres, inclou durs retrets cap a la petició per basar-se en teories infundades per a posar en dubte l'escrutini. Qualifica la sol·licitud d'"extravagant" i "il·lícita" i, a més, imposa una multa de 22,9 milions de reals (uns 4,1 milions d'euros) en considerar que es tracta d'un "litigi de mala fe" contra la formació que li va disputar els comicis, segons arreplega la sentència. Bolsonaro va perdre els comicis per 1,8 punts percentuals davant el candidat del Partit dels Treballadors (PT) després d'una campanya en què constantment ha deixat caure teories sobre frau electoral.

La demanda presentada pel PL, que va donar suport a la candidatura de Bolsonaro per a la reelecció, va posar en dubte el 61% de les urnes electròniques utilitzades en la segona volta dels comicis. Davant la petició, el tribunal va respondre que solament podria analitzar l'assumpte si també es presentaven dubtes sobre les urnes durant la primera volta, ja que en tots dos casos s'empraren els mateixos dispositius.

En aquella primera ronda també es van celebrar les eleccions legislatives, en les quals el PL va obtindre 99 diputats que li donaran la primera minoria en la cambra baixa a partir de 2023. Aquest dimecres, la formació conservadora ha admés que aleshores no hi hagué "problemes" en les urnes, però ha reiterat que sí que n'hi hagué en la segona i han insistit en una "verificació" dels vots que donaren la victòria a Luiz Inácio Lula da Silva.

D'acord amb el president del TSE, la petició no compta amb cap indici que justifique la revaluació d'una part de les urnes. "La total mala fe del demandant en l'extravagant i il·lícita petició, ostensiblement ofensiva a l'estat democràtic de dret i realitzada de manera intranscendent amb el propòsit d'encoratjar moviments delictius i antidemocràtics (...) va quedar comprovada, tant per la negativa a agregar la petició inicial, com per l'absència total d'indicis d'irregularitats i l'existència d'una narració dels fets totalment fraudulenta", assenyala el magistrat en la seua decisió.

Les eleccions presidencials del Brasil, en què Lula es va imposar amb el 50,9% dels vots —davant del 49,1% aconseguit per Bolsonaro— constituïren un procés avalat i reconegut com a transparent per totes les missions d'observadors nacionals i internacionals que hi van participar.

Davant la fallada del TSE, el PL ha anunciat ja que ha activat els seus assessors jurídics per a analitzar la decisió.

També et pot interessar

stats