Els camioners bloquegen més de 230 carreteres del Brasil com a protesta per la victòria de Lula

Els manifestants que embossen algunes de les principals vies consideren que va haver-hi "frau" en les eleccions

Bloqueig de camioners en la carretera que connecta Sao Paulo amb Rio de Janeiro (el Brasil).
Bloqueig de camioners a la carretera que connecta Sao Paulo amb Rio de Janeiro (el Brasil) / Antonio Lacerda (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
01 de novembre 2022 - 10:07 Actualitzat: 01 de novembre 2022 - 18:59

Els camioners que protesten contra la victòria del líder progressista Luiz Inácio Lula da Silva en les eleccions presidencials del diumenge al Brasil mantenen 236 bloquejos en carreteres nacionals i regionals.

Els manifestants, que han bloquejat les carreteres amb els seus camions o amb pneumàtics en flames, contesten així a la victòria en les eleccions de Lula i alguns demanen una "intervenció" de les Forces Armades a favor de Bolsonaro.

El Ministeri Públic del Brasil ha exigit a la Policia Federal de Carreteres informacions sobre les mesures adoptades per a buidar les vies i ha advertit que pot obrir investigacions per omissió contra els agents que es neguen a desbloquejar-les.

La Policia de Carreteres, responsable de garantir la lliure circulació en les vies, fins ara no ha adoptat mesures per a retirar els camions travessats i al·lega que està esperant que l'Advocacia General del govern sol·licite a la justícia una orde per a desallotjar els manifestants.

Afonso Davi Bandeira, un dels responsables per un bloqueig en la carretera nacional BR-116, a uns cent quilòmetres de Rio de Janeiro, ha dit que la mesura és una protesta contra el "frau" en les eleccions.

Lula va guanyar les eleccions de diumenge amb el 50,9% dels vots, enfront del 49,1% de Bolsonaro, líder que aquest dimarts encara guarda silenci sobre el resultat de les eleccions i es desconeix si acatarà els resultats, ja que havia amenaçat de no reconéixer-los.

Gleisi Hoffman, presidenta del Partit dels Treballadors, la formació fundada i liderada per Lula, assegura que el "moviment de camions que paralitza carreteres és eminentment polític i que perjudica el país i el poble".

Investiguen policies brasilers que secunden les protestes

La policia brasilera ha informat aquest dimarts que investiga casos d'agents per donar suport a les protestes de camioners que han tallat diverses carreteres del país, ja que exigeixen una "intervenció militar" després del triomf de Lula en les eleccions.

El corregidor general de la Policia Federal de Carreteres (PRF), Wendel Benevides, ha afirmat en una roda de premsa que ja han identificat "tres casos de desviament de conducta" i que estan "actuant i verificant-ne uns altres [...] La PRF actua en compliment amb la llei i no dona suport a il·legalitats o bloqueig de carreteres", ha assegurat en la compareixença.

La PRF ha aclarit que aquests agents identificats no han sigut suspesos de les seues funcions de manera preventiva i que a penes van ser cridats a declarar dins del procés disciplinari instaurat. En la seua defensa, han al·legat que la desobstrucció de les vies és "una operació molt complexa" i que prefereixen actuar "amb bastant parsimònia", intentant primer "el diàleg i la negociació" i després prenent altres "mesures".

També et pot interessar

stats