Bolsonaro guarda silenci després de caure derrotat en els comicis del Brasil

El mandatari no ha reconegut la derrota i molt menys ha felicitat Lula per la victòria

Imatge d'arxiu del president del Brasil, Jair Bolsonaro
Imatge d'arxiu del president del Brasil, Jair Bolsonaro / Adriano Machado (Reuters)

El president brasiler, Jair Bolsonaro, derrotat en les eleccions de diumenge per l’exmandatari Luiz Inácio Lula da Silva, segueix aquest dilluns de vesprada en absolut silenci i sense comentar el resultat de les urnes setze hores després de concloure l'escrutini.

Bolsonaro, líder de la ultradreta i que ha perdut les eleccions per una diferència de menys de dos punts percentuals, ha passat la nit en la seua residència oficial a Brasília i aquest dilluns s’ha dirigit al Palau presidencial, però sense fer cap declaració. Usuari actiu de les xarxes socials, també ha romàs en silenci en aquestes plataformes.

Encara que el mandatari no ha reconegut la derrota i ni molt menys ha felicitat Lula, el seu major antagonista en la política, el resultat no ha deixat dubtes per a molts dels principals referents del bolsonarisme. Malgrat que s'ha dirigit al Palau presidencial, l'agenda oficial de Bolsonaro no tenia cap "compromís oficial".

Tampoc han comentat el resultat de les eleccions els seus tres fills que actuen en política: el diputat Eduardo, el senador Flavio i el regidor de Rio de Janeiro Carlos Bolsonaro, que, com el seu pare, són usualment actius en les xarxes socials, però han desaparegut d'internet des de la confirmació de la victòria de Lula.

Durant l'últim any, quan les enquestes van començar a dibuixar que Lula es perfilava com a favorit, Bolsonaro ha mantingut una dura campanya contra el sistema de votació que s'usa al Brasil des de 1996 i va arribar a insinuar que, en cas d'una derrota, podria no reconéixer el resultat.

Els bolsonaristes bloquegen carreteres i protesten: “no acceptem el frau”

Els que sí que s'han pronunciat aquest dilluns són els seguidors de Bolsonaro. Manifestants bolsonaristes han bloquejat desenes de carreteres al Brasil en protesta per la derrota del seu líder i consideren que en les eleccions del diumenge hi ha hagut "frau".

Els bloquejos, en la seua majoria ocasionats per camioners o pneumàtics cremats, s'han registrat en almenys setanta punts de carreteres de dotze estats de tot el Brasil, segons informacions de la Policia Federal. Els manifestants declaren que no accepten "el que va ocórrer en les urnes [...] vam ser enganyats, no acceptem ser governats per un corrupte" i han avisat que no alçaran el bloqueig de carreteres "mentre no canvien les coses".

També et pot interessar

stats