Luciana Morales (Associació Rede Brasil València): "Sabíem que açò anava a ocórrer"

La comunitat brasilera a la Comunitat Valenciana viu pendent de la complexa realitat que viu el país

Un grup de seguidors radicals de l'expresident Bolsonaro envaeix el Congrés Nacional del Brasil / À Punt NTC

El Brasil ha resistit l'assalt a les seues institucions per part dels seguidors de l’expresident derrotat a les urnes, Jair Bolsonaro. Milers de militants i simpatitzants van tractar de prendre per la força les principals seus del poder polític del país sud-americà. Hem buscat l'anàlisi de la situació entre els experts valencians sobre Amèrica Llatina i coincideixen a titlar de tèbia l'actuació de les forces de seguretat. A més, consideren que el president Lula té al davant el repte de refer la convivència al país.

“Els serveis de seguretat, els que serveixen d’intel·ligència no hagen previst que això podia passar diu poc a favor dels serveis d’intel·ligència i dels seus responsables, que hauran de donar moltes explicacions i prendre actuacions correctives. El Brasil és un país trencat no solament políticament, sinó també territorialment”, Joan de Alcaraz, catedràtic d'Història i expert en Amèrica Llatina.

Per la part dels expatriats brasilers a la Comunitat Valenciana hem trobat diversitat d’opinions sobre l’atac a la democràcia al seu país. Luciana Morales és contundent. Forma part de l’Associació Rede Brasil València: “el feixisme a la brasilera. Sabíem que açò anava a ocórrer. No sabíem exactament com aquests actes antidemocràtics han de ser punits degudament, és el que demanem com a col·lectiu”.

Paraules que contrasten amb les opinions bolsonaristes, que, a més, vaticinen un final llunyà. Gabriel da Cruz, que ja fa vint anys que resideix a la ciutat de València explica com s’ha arribat a aquesta situació des del seu punt de vista. “Com el Suprem mai ha volgut auditar les urnes, aleshores la gent en desconfia. Això no acabarà fins que el govern done una resposta a la gent”, defensa. En la mateixa línia, Guillermo da Cruz apunta que “el cúmul de problemes és el que fa que la gent s’indigne”.

A Pedreguer viu Nani, vinculada al Partit dels Treballadors, el de Lula da Silva, que acusa un màxim responsable i la connivència d'altres. “Està sol, Bolsonaro està molt ben pagat. Està organitzat en l'àmbit nacional i en l'internacional. Els vam dir que no hi hauria amnistia per aquesta gent”.

La comunitat brasilera al nostre territori representa uns 10.000 residents. Ara viuen pendents d'una notícia: que es puga revertir una realitat política massa polaritzada.

També et pot interessar

stats