Els països bàltics avancen la desconnexió de la seua xarxa elèctrica de Rússia i Bielorússia a febrer del 2025

Els operadors elèctrics d'Estònia, Lituània i Letònia ja han signat l'acord que els sincronitzarà amb els sistemes d'Europa occidental

D'esquerra a dreta, les banderes de Letònia, Lituània i Estònia
D'esquerra a dreta, les banderes de Letònia, Lituània i Estònia / Michele Ursi (Shutterstock)

Els operadors dels sistemes elèctrics de Lituània (Litgrid), Estònia (Elering) i Letònia (AST) han acordat desconnectar les seues xarxes elèctriques de Rússia i Bielorússia i sincronitzar-les amb Europa occidental a partir de febrer del 2025. Les tres companyies han signat ja l'acord aquest dimecres, segons ha anunciat Litgrid.

La interrupció dels vincles amb les xarxes russa i bielorussa implica que ara els tres països bàltics se sincronitzaran amb Europa occidental. En cas de caiguda sobtada del subministrament, el sistema quedarà compensat per altres plantes connectades a la xarxa. A partir de febrer del 2025, seran de l'Europa continental.

La desconnexió estava prevista per a finals del 2025, però la data s'ha pogut avançar després d'un estudi on també participaren experts polonesos. La por que Rússia poguera tallar de forma unilateral el vincle en un entorn polític cada vegada més hostil també va contribuir a l'acceleració dels terminis.

El canvi tindrà un cost de cents de milions d'euros, en la seua majoria finançats per la Unió Europea. L'operador letó AST ha informat que invertirà 175 milions d'euros en instal·lar i modernitzar l'equipament necessari per a la sincronització amb la xarxa europea.

Amb aquesta desincronització s'eliminarà un dels últims vestigis dels vincles d'Estònia, Lituània i Letònia amb Rússia, fruit del temps en què van formar part de la Unió Soviètica. Aquest canvi està previst des del 2007. Els tres països bàltics han posat fi de forma majoritària a la importació d'electricitat dels seus veïns orientals, en particular des de la invasió russa d'Ucraïna. En cas de necessitat o per a vendre electricitat produïda en excés acudeixen als veïns bàltics i, en l'actualitat, comercien a través del mercat nòrdic d'electricitat Nord Pool.

També et pot interessar

stats