L'ONU demana a Iran parar les execucions després que les autoritats pengen un segon manifestant
L'organisme també demana que respecte el dret a la protesta pacífica al país
L'ONU ha demanat a l'Iran aquest dilluns que detinga les execucions i que respecte el dret a la protesta pacífica. Ho ha fet després que les autoritats del país penjaren un segon pres condemnat per participar en les manifestacions.
El portaveu de les Nacions Unides, Farhan Haq, ha declarat que "no hi ha lloc per a la pena capital i volem garantir que no es duguen a terme més execucions". A més, el secretari general de l'ONU, António Guterres, considera que les "circumstàncies" d'aquesta última execució "han sigut particularment cruels".
És el cas de Majid Resa Rahnavard, un jove iranià. A Rahnavard el van detindre el 19 de novembre, l'acusaren el 24 i el juí va ser el 29, el mateix dia en què el van condemnar a mort, després de suposadament confessar els crims, segons mitjans iranians. L'execució va ser quatre dies després de penjar un primer pres condemnat per participar en la recent onada de protestes, que han derivat en nou condemnes a mort.
Haq afirma que l'ONU ja ha traslladat la preocupació a Iran en diversos nivells, i que ha insistit a Teheran en la necessitat que es permeten les protestes no violentes. Segons l'ONG Iran Human Rights, en aquests tres mesos de protestes han mort almenys 400 persones i s'han fet unes 15.000 detencions. Entre els morts hi ha almenys 44 menors, 34 d'ells per trets amb foc real al cap o òrgans vitals, segons ha denunciat aquest dillus l’Amnistia Internacional (AI).
La UE adopta una nova ronda de sancions contra l'Iran
D'altra banda, la Unió Europea ha aprovat la tercera ronda de sancions contra l'Iran per reprimir els manifestants i per enviar armes a Rússia en la guerra contra Ucraïna.
En relació amb la repressió de les protestes, la UE va incloure en la seua llista de sancions vint individus, entre ells periodistes i generals de la Guàrdia Revolucionària i la Radiotelevisió de la República Islàmica de l'Iran.
A més, entre les mesures restrictives de la UE trobem la congelació d'actius i la prohibició de viatjar a la UE. Aquesta serà la tercera vegada que la UE sanciona persones o entitats iranianes relacionades amb la repressió de manifestants, i amb la mateixa mort de la jove Masha Amini, morta al setembre sota custòdia policial després de quedar detinguda per, suposadament, dur mal posat el vel islàmic.