El món superarà en només onze anys el volum d'emissions de CO₂ admissible perquè el calfament terrestre no supere els 1,5 graus

Un estudi de Global Carbon Project alerta d'un repunt de les emissions d'efecte d'hivernacle per al 2021 de quasi el 5% fins a situar-se en nivells anteriors a la pandèmia 

Emissions contaminants d'una fàbrica
Emissions contaminants d'una fàbrica

Si es manté el ritme actual d'emissions, només caldran onze anys perquè l'ésser humà allibere a l'atmosfera tot el diòxid de carboni (CO₂) admissible per a limitar l'escalfament de la Terra a 1,5 graus centígrads, que és el llindar fixat per la comunitat científica amb què hi hauria possibilitat d'aturar el pitjor de la crisi climàtica. Aquesta és la projecció que arreplega un informe de l'organització Global Carbon Project, que alerta d'un repunt de les emissions de CO₂ el 2021 fins a nivells semblants als moments anteriors a la pandèmia de coronavirus

El descens del 5,4% experimentat el 2020, l'any del confinament, ha quedat en un miratge perquè, com adverteixen les veus expertes, la situació torna a revertir-se i fins i tot no es descarta que el volum de gasos d'efecte hivernacle torne a augmentar per al 2022. Les conclusions s'arrepleguen en el Global Carbon Budget, un estudi que reflecteix les variacions i tendències del CO₂ en el medi ambient, prenent com a referència l'inici de l'era industrial (1750) i que assenyala que "es preveu un augment del 4,9% enguany, fins a arribar als 36.400 milions de tones (Mt) en total".

En concret, està previst que la concentració de CO₂ a l'atmosfera arribe a les 414,7 parts per milió (ppm) aquest 2021, la qual cosa suposa un 49% més que en els nivells preindustrials, quan era de 277 ppm.

L'informe anual d'aquest grup de recerca dirigit pel científic Rob Jackson, de la Universitat de Stanford, preveu un augment en pràcticament tots els combustibles fòssils. Així doncs, es calcula que les emissions derivades del carbó el 2021 "superaran els nivells del 2019, però continuen sent inferiors al seu màxim el 2014". També es preveu que les emissions procedents del gas natural "superen els nivells del 2019 aquest 2021", continuant una tendència "constant" d'augment de l'ús del gas. Només les emissions de CO₂ procedents del petroli es mantindran el 2021 "molt per davall dels nivells del 2019".

La investigació deixa un missatge contundent: per a tindre "un 50% de possibilitats de limitar el calfament global a 1,5 graus, 1,7 graus i 2 graus" centígrads, "caldria emetre 420.000 Mt, 770.000 Mt i 1.270.000 Mt de diòxid de carboni", respectivament. Són quantitats que equivalen a 11, 20 i 32 anys amb els nivells d'emissions del 2021.

Les advertències de la comunitat científica són constants i ara tots els ulls estan posats en la Cimera del Clima (COP26) que se celebra fins al 12 de novembre a Glasgow amb un objectiu principal: no excedir el límit dels 1,5 ºC i eixir de la reunió climàtica amb un acord per a intentar contindre l'augment de la temperatura terrestre i evitar així que la humanitat no arribe a un punt de no retorn.

També et pot interessar

stats