La Marina dels EUA va detectar la implosió del submergible turístic diumenge, hores després de la desaparició
La informació es va traslladar a les autoritats que coordinaven el rescat, que decidiren continuar-lo mentre quedaren opcions de trobar amb vida els cinc passatgers
Una "implosió catastròfica", a causa de l'elevada pressió en les profunditats marines, va provocar un trencament cap a dins del Titan, el submergible turístic que volia visitar les restes del Titanic. La Marina estatunidenca ha confirmat que diumenge, el mateix dia de la desaparició, que va detectar el soroll d'una implosió submarina compatible amb la que podria haver patit el batiscaf. Compartiren la informació amb les autoritats a càrrec de la missió de rescat, que s'havia iniciat poques hores abans, però van decidir continuar amb la cerca per si encara hi haguera alguna possibilitat de salvar les vides dels cinc passatgers, segons avança The Washington Post.
La implosió és el trencament cap a dins de les parets d'una estructura amb una cavitat, quan la pressió d'aquesta és molt inferior a l'externa. I això és el que va passar, segons les primeres hipòtesis, amb Titan. Que les parets de la nau van esclafar-se per l'elevada pressió externa, tenint en compte el pes de l'aigua a la profunditat a què s'havia submergit. Les xarxes socials s'han plagat de vídeos i grafismes posant imatge al fenonem físic que explica la tragèdia.
Aquest dijous, la Guàrdia Costanera dels Estats Units va anunciar que les "restes" trobades hores abans en les proximitats de la zona on hi ha el derelicte del Titanic eren "cinc peces principals" de la part externa del submergible Titan. L'empresa propietària, OceanGate, va confirmar la defunció dels tripulants minuts abans d'aquest anunci. Els cossos de les cinc persones no s'han localitzat. Malgrat que no hi ha esperances de trobar-los amb vida, la missió continuarà per a intentar recuperar les restes de l'aparell.
En el vehicle viatjaven l'empresari pakistanés Shahzada Dawood amb el seu fill Suleman, estudiant de 19 anys; l'explorador britànic Hamish Harding; l'explorador francés Paul-Henry Nargeolet i el mateix conseller delegat de l'empresa que explotava el submergible, Stockton Rush, que està casat amb la descendent d'un dels 712 supervivents del Titanic. El conegut transatlàntic va afonar-se el 1912 després de col·lidir amb un iceberg, en un desafortunat trajecte inaugural en què vora 1.500 persones van perdre la vida.
Deu hores havia d'haver durat la missió submarina per a veure les restes del vaixell. El temps que costa submergir-se a 3.800 metres en les profunditats marines, on jau el casc, explorar els exteriors de la nau i tornar a superfície. El punt d'immersió està a 900 milles del cap Cod de Massachussets, que el passatge feia a bord d'una embarcació. Huit dies i set nits durava el viatge, entre anada i tornada. Una experiència que el web d'OceanGate oferia a un preu de 250.000 dòlars per passatge.