Últimes hores amb oxigen per al passatge del batiscaf turístic desaparegut quan buscava el Titanic

Un robot submarí francés s'ha sumat a la carrera contrarellotge per a rescatar el submergible, que es quedarà sense oxigen a partir del migdia d'aquest dijous

Imatge de Titan, la nau submarina extraviada amb cinc tripulants / Oceangate Expeditions (Reuters)

El temps conspira contra les possibilitats de supervivència dels cinc ocupants del Titan. El submergible desaparegut en el fons marí de l'Atlàntic quan buscava les restes del Titanic, va iniciar el descens diumenge, amb 96 hores d'oxigen que s'estima que s'esgotaran al llarg del matí d'aquest dijous, possiblement al migdia. Veus expertes asseguren que diversos factors, inclosa la calma a bord, podrien estirar un poc més el subministrament d'aire.

La realitat és que quatre dies després de la immersió, una travessia pensada per a dues hores, no hi ha notícies concloents sobre el parador. Els equips de rescat orientaren la cerca en la zona on els sònars detectaren uns sorolls intermitents, compatible amb colps cada 30 minuts sobre metall. Tanmateix, els vehicles operats a distància no han trobat cap senyal del Titan.

El capità de la Guàrdia Costanera dels Estats Units, Jamie Frederick, que lidera l'operatiu, ha dit que l'anàlisi dels sorolls no ha sigut “concloent”.

A les tasques s'ha sumat una embarcació de busseig robòtica del vaixell d'investigació francés Atalante, capaç de baixar a una profunditat molt per sota de la del naufragi del Titanic. Aquest robot submarí, Victor 6.000, està dissenyat per a alçar objectes submarins grans i pesats, com ara avions enfonsats o vaixells menuts.

Però en les circumstàncies actuals, en l'entorn dels equips de rescat i entre els mateixos acostats dels desapareguts, cobra força la paraula miracle

Fins i tot si Titan estiguera localitzat, recuperar-lo presentaria grans reptes logístics. En l'escenari més favorable, en cas que haguera emergit a la superfície, seria difícil detectar-lo en aigües obertes. Es tanca hermèticament des de l'exterior, evitant que ningú a l'interior puga eixir ajuda.

En el pitjor, que estiguera al fons de l'oceà, el rescat seria encara més difícil a causa de les pressions massives i la foscor total a una profunditat de més de dues milles. L'expert en Titanic, Tim Maltin, ha dit que seria “quasi impossible efectuar un rescat sub-a-sub” al fons marí.

El submergible, de 22 peus (6,7 metres), operat per OceanGate Expeditions, amb seu als Estats Units, va començar el descens a les huit hores (les dues del migdia, hora peninsular) diumenge. Va perdre el contacte amb la seua nau de suport de superfície prop del final del que hauria d'haver sigut una immersió de dues hores al Titanic.

Entre les persones a bord del submergible, una aventura a 250.000 dòlars el passatge, hi ha multimilionari i aventurer britànic Hamish Harding, de 58 anys, i l'empresari pakistanés Shahzada Dawood, de 48, amb el seu fill Suleman, de 19 anys, que són els dos ciutadans britànics. També viatgen l'oceanògraf francés i principal expert en Titanic Paul-Henri Nargeolet, de 77 anys, i Stockton Rush, fundador i conseller delegat de l'empresa propietària del submergible. 

El Titanic, el transatlàntic britànic que es va afonar en el viatge inaugural el 1912 i que va causar la mort de més de 1.500 persones, es troba a una profunditat marina de 12.500 peus (3.810 metres), i a 900 milles (1.450 km) a l'est de Cape Cod, Massachusetts (Estats Units) i 400 milles al sud de St. John's, a l'illa canadenca de Terranova.

També et pot interessar

stats