Macron reforma les pensions per decret i provoca una crisi de govern

Partits de l’oposició d’esquerra i d'extrema dreta han demanat la dimissió de la primera ministra, Elisabeth Borne 

L'esquerra francesa protesta a l'Assemblea Nacional contra la reforma de les pensions per decret
L'esquerra francesa protesta a l'Assemblea Nacional contra la reforma de les pensions per decret / Pascal Rossignol / Reuters

La indignació ha esclatat a l’Assemblea Nacional francesa aquest dijous, després de l’anunci de la primera ministra francesa, Elisabeth Borne, d’aprovar l’impopular projecte de llei de pensions sense votació, per mitjà d’un procediment especial. Enmig dels crits dels legisladors d'esquerres, que brandaven pancartes contra la reforma, Borne ha afirmat que el govern francés emprarà l’article 49.3 de la Constitució, que garantirà l’adopció d’aquest projecte de llei. 

El text pretén incrementar dos anys l'edat de jubilació fins als 64, una mesura que ha provocat setmanes de protestes i debats fraccionats. Macron i el seu govern sostenen que augmentar l'edat de jubilació és necessari per a traure el sistema de pensions dels números rojos a finals de la dècada.

Aquesta decisió arriba després que el president Emmanuel Macron i el seu govern no han aconseguit aglutinar la majoria suficient al Parlament, un colp més per al president després que l'agrupació centrista no haja obtingut la majoria absoluta en les eleccions parlamentàries del juny passat. “No podem jugar amb el futur de les pensions, aquesta reforma és necessària”, ha argumentat Borne als legisladors. Els legisladors d'esquerres han començat a cantar l'himne nacional, tot impedint a Borne continuar parlant, el que ha obligat a suspendre la sessió durant dos minuts. Quan s’ha représ la sessió, Borne ha pres la paraula, però de nou el seu discurs s’ha vist ofegat per esbroncades i crits de membres de l'oposició.

La líder de l'extrema dreta, Marine Le Pen, n'ha demanat la dimissió.  “Aquest recurs d'última hora és un senyal extraordinari de debilitat”, ha dit.

El Senat havia donat llum verda al projecte de llei al matí, com era previsible, gràcies al suport dels senadors del partit conservador Els Republicans. Però la votació de la vesprada a l'Assemblea Nacional ha estat una altra cosa. Allà, els legisladors de LR estan dividits sobre el tema. Segons una font que estava present en una reunió d'última hora a l'Elisi, Macron considerava que “els riscos financers i econòmics del projecte de llei que es vota són massa grans”.

Vagues i protestes

Els sindicats, els manifestants i els partits de l'oposició d'esquerra defenen que la revisió de les pensions és injusta i innecessària. “Aquest govern no és digne de la V República, de la democràcia francesa”, ha dit Fabien Roussel, cap del Partit Comunista francés.

El cap del Partit Socialista, Olivier Faure, ha vaticinat que aquesta mesura podria desencadenar “una ira incontrolable” després de setmanes de vagues i protestes.

El partit de Le Pen i l'esquerra França Insubmisa han avançat que demanaran un vot de censura contra el govern. Tanmateix, és poc probable que triomfe, ja que el líder del partit conservador francès Els Republicans, Eric Ciotti, ja ha dit que no donarà suport a aquesta acció, un fet que significa que el govern podrà tirar avant la reforma de les pensions.

“En recórrer al 49.3, el govern demostra que no té majoria per a aprovar l'ajornament de dos anys de l'edat legal de jubilació”, ha dit Laurent Berger, líder de CFDT, el principal sindicat de França, a Twitter.

No és la primera vegada que el govern francés recorre a l’article 49.3 de la Constitució. El març de 2020, abans de la pandèmia, el primer ministre d'aquell moment, Édouard Philippe, va anunciar que l'utilitzaria per a aprovar el projecte de llei de reforma de les pensions, sense sotmetre's a la votació de l’Assemblea Nacional.

També et pot interessar

stats