Segueix el pols social per les pensions a França mentre avança la reforma

El projecte està fins demà a l'Assemblea Nacional i després passarà al Senat, on les discussions durarien uns dos mesos

Protesta sindical contra la reforma de les pensions, aquest dijous
Protesta contra la reforma de les pensions, aquest dijous / Mohammed Badra

A França continuen les protestes contra l'endarreriment de l'edat de jubilació. Els sindicats francesos han tornat a traure al carrer aquest dijous desenes de milers de persones per a pressionar contra un pla de reforma del sistema de jubilacions del govern que, a pesar del descontentament social i les amenaces sindicals de paralitzar el país al març, prossegueix l'avanç parlamentari. El projecte, de fet, està fins demà a l'Assemblea Nacional, on ha protagonitzat dues setmanes d'ardus debats, i després passarà al Senat, on les discussions durarien uns dos mesos.

Sense sorpreses, les manifestacions i vagues d'aquest dijous –que suposava la cinquena jornada de mobilitzacions en menys d'un mes i a més coincidia amb període de vacances escolars en part del país– han sigut menys massives que les precedents, però els sindicats les han considerades un èxit igualment.

"El descontentament, la combativitat i la determinació estan intactes", ha dit el líder de la Confederació Francesa Democràtica del Treball (CFDT), Laurent Berger, a Albi. La ciutat del sud de França –de menys de 100.000 habitants, però simbòlica per haver sigut llar de l'icònic polític socialista Jean Jaurès–, va ser l'escollida per a ser el gran epicentre d'aquesta nova jornada de protestes, amb els principals dirigents sindicals presents allí, en lloc de París, per a demostrar així la transversalitat del seu pols al govern.

"La mobilització continua i la determinació és més gran que mai", ha afegit a Albi Philippe Martinez, de la combativa Confederació General del Treball (CGT).

Durant el matí, les mobilitzacions han sigut menys nombroses que en les protestes precedents, però encara significatives en ciutats com Rennes, Marsella o Montpeller. A París, on les protestes han començat passat el migdia, els sindicats han calculat 300.000 manifestants, però la Policia n'ha reportat al voltant de 37.000.

A nivell nacional, la CGT ha xifrat en 1,3 milions el total de manifestants del dia. Mancant xifres oficials, les dades de les organitzacions de treballadors reflecteixen menys èxit que en les convocatòries precedents, ja que fa només uns dies, dissabte passat van ser 2,5 milions (sempre segons els sindicats). En tot cas, els sindicats han deixat clar que continuaran lluitant al carrer contra la reforma i estudien una gran mobilització per al mes de març.

També et pot interessar

stats