La tercera protesta multitudinària a França tracta de frenar al carrer la reforma de les pensions

La mobilització, que succeeix quan el text acaba de començar a debatre's, protesta contra l'ampliació de l'edat mínima de jubilació dels 62 als 64 anys

Manifestats
Manifestants / Reuters

Multitudinàries marxes organitzades pels sindicats i secundades pels partits d'esquerra han exigit aquest dimarts a França, per tercera vegada en tres setmanes, la retirada de la reforma de les pensions d'Emmanuel Macron. El text inclou una extensió de l'edat mínima de jubilació dels 62 als 64 anys. 

La mobilització, que succeeix quan el text acaba de començar a debatre's, ha encoratjat vagues parcials en diversos sectors claus del país, com ara els transports, l’educació i l’energia.

"Compliré 60 anys, amb 62 podria gaudir d'una jubilació completa, però amb la reforma hauré de treballar nou mesos més. És injusta, sobretot amb les dones", ha declarat Anne, una grafista integrant de la marxa de París. Aquesta manifestant, resident en la perifèria parisenca, va considerar que el pla de Macron penalitza més les dones, perquè els huit trimestres per fill que actualment els comptabilitzen per a la pensió els permet jubilar-se abans dels 62. Amb la reforma, la majoria haurà de treballar fins als 64.

A més de l'atur entre el personal educatiu, nombroses universitats i centres de secundària de tot el país han sigut objecte aquest dimarts de bloquejos per part dels estudiants.

Un dels reptes d'aquest dimarts és superar les xifres rècord del passat 31 de gener, quan la policia va comptabilitzar 1,27 milions de persones als carrers, mentre els sindicats van calcular 2,8 milions.

Com en les altres dues mobilitzacions, les organitzacions sindicals han encapçalat les manifestacions. La CFDT, la principal de França, i la Confederació General del Treball (CGT), la segona en importància, han retret a Macron i el seu govern la "sordesa" davant l'oposició de l'opinió pública, majoritàriament contra l'actual reforma.

Els líders dels partits d'esquerra, que intenten entorpir la tramitació de la reforma en l'Assemblea amb una pluja d'esmenes, han acudit a la protesta parisenca. La pròxima convocatòria contra el pla de les pensions de Macron serà aquest dissabte 11 de febrer, quan els organitzadors esperen comptar amb més manifestants als carrers.

També et pot interessar

stats