França ix als carrers contra el pla del govern que eleva l'edat de jubilació dels 62 als 64 anys

Els sindicats demanen més impostos per als superrics i més aportacions de les empreses per a evitar la mesura

Les protestes a França per la reforma de les pensions / À Punt NTC

Mentre mig govern francés es troba en la cimera de Barcelona, a França té lloc la primera gran protesta contra la reforma de les pensions anunciada pel president Macron. Aquest dijous estan convocades vagues en diversos sectors essencials i més de 200 manifestacions estan previstes per tot el país. Durant el matí, l’aturada s'ha fet sentir sobretot en l'ensenyament i en el transport públic, que s'ha reduït dràsticament en les grans ciutats.  

Els sindicats asseguren que dues terceres parts dels francesos no volen que el govern augmente l'edat de la jubilació dels 62 als 64 anys, ni que el temps mínim de cotització passe dels 42 als 43 anys. Per contra, el seu govern ha replicat que deixar la jubilació en els 62 anys comportarà un dèficit anual de més de 10.000 milions d'euros.  

Els sindicats consideren que aquest dèficit es pot cobrir amb més impostos als superrics i amb més aportacions de les empreses. Des del sector empresarial, veuen equilibrada la reforma proposada per Macron i subratllen que, en la pràctica, el 40% dels francesos deixarà de treballar abans dels 64 anys.  

Juntament amb Suècia, França és ara un dels països europeus on actualment els treballadors es poden retirar més prompte. Espanya està, amb Alemanya o Portugal, en la franja dels 66. A Itàlia, Dinamarca o els Països Baixos, la jubilació arriba als 67 anys. 

Els representants dels treballadors esperen traure al carrer 750.000 treballadors a tot França per a continuar les mobilitzacions i derrotar el pla de Macron.

No és la primera vegada que França ix al carrer per a evitar una reforma de les pensions. Abans de la covid, la població ja va organitzar protestes que van bloquejar el país durant diverses setmanes.

També et pot interessar

stats