Sánchez i Macron tanquen a Barcelona l'acord més gran entre Espanya i França

La cimera bilateral entre els dos països es produeix a Barcelona entre protestes independentistes

Delegacions dels governs d'Espanya i França en la cimera que se celebra aquest dijous a Barcelona
Delegacions dels governs d'Espanya i França en la cimera que se celebra aquest dijous a Barcelona / Reuters

El president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, i el de França, Emmanuel Macron, segellaran aquest dijous l'acord més gran de cooperació i amistat entre tots dos països, aliens a les protestes que l'independentisme ha anunciat en el marc de la XXVII Cimera Hispano-francesa que se celebra a Barcelona.

La cita començarà a les 10:30 hores amb l'arribada de la delegació francesa al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), seu de la cimera, i ací serà quan també siguen presents el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau.

Fonts del Palau de la Moncloa han apuntat que no està previst cap trobada formal addicional entre Sánchez i el cap del govern català.

Els governs espanyol i francés també tindran com a rebuda la protesta convocada pel Consell de la República (CdRep), ANC, Òmnium Cultural i altres trenta entitats independentistes, que han cridat a mobilitzar-se prop del MNAC amb el lema "Ací no ha acabat res! Independència, Països Catalans, prou de repressió".

Mentre Aragonès estarà participant en l'inici de la cimera, en la protesta hi haurà una representació d'ERC encapçalada pel seu líder, Oriol Junqueras, i la secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta. També estaran la vicepresidenta del Parlament en funcions de presidenta, Alba Vergés; l'expresidenta Carme Forcadell, i l'alcaldable per Barcelona, Ernest Maragall, entre altres diputats i membres del partit, però no està previst que assistisquen consellers del Govern.

No obstant això, tant el govern espanyol com el francés han restat importància a aquestes mobilitzacions. En Moncloa no creuen que aquest acte de protesta puga enfosquir la trobada, donada la rellevància del mateix lloc que es procedirà a la signatura d'un nou Tractat d'Amistat i Cooperació entre Espanya i França, amb el qual els dos països volen elevar encara més el nivell de la seua excel·lent relació bilateral i dotar-la d'un nou marc jurídic. Ara com ara, Espanya només té un tractat com aquest amb Portugal mentre que França només ho té amb Alemanya i Itàlia.

A més, tots dos governs han defensat que l'elecció de Barcelona és adequada perquè serà aquesta ciutat des de la qual partisca l'hidroducte del projecte H2Med que arribarà fins a Marsella i per la forta presència de francesos a la Ciutat Comtal —uns 50.000, amb alguns dels quals precisament es veurà aquest dijous a la vesprada Macron.

D'altra banda, des de Moncloa han assenyalat que bona part de les reivindicacions plantejades pel president de la Generalitat en la carta que va enviar a Sánchez la setmana passada sobre els temes a tractar en la cimera ja figuren entre les prioritats que ha estat defensant el govern espanyol en els seus contactes amb França i que s'abordaran en la cimera perquè són temes que preocupen.

Així, les fonts han confirmat que es parlarà d'interconnexions de tota mena, tant energètiques com ferroviàries (corredor mediterrani), encara que han aclarit que quant al projecte de corredor d'hidrogen verd H2Med no hi haurà novetats, ja que s'està a l'espera que la Comissió Europea decidisca si finançarà part del projecte.

Respecte a la petició d'Aragonès que es tracte amb França l'oficialitat del català en les institucions europees, des del govern espanyol han indicat que és un tema del qual s'encarrega el Ministeri d'Afers Exteriors i que ja l'ha abordat en diverses ocasions en els seus contactes amb el país veí, sense entrar en més detalls.

Passos fronterers tancats

Un altre dels temes d'interés per a Catalunya que es tractarà serà el dels passos fronterers tancats per França des de gener de 2021. El govern espanyol insisteix que es reòbriguen com més prompte millor i així li ho ha traslladat a França, però a París de moment no consideren que això siga possible.

Fonts de l'Elisi han confirmat que encara hi ha nou passos secundaris amb Espanya clausurats i han precisat que l'amenaça terrorista per la qual es van tancar persisteix, com també preocupa el problema dels moviments secundaris d'immigrants, encara que la situació s'avalua regularment i de fet s'han reobert molts dels quals van ser tancats.

En aquest sentit, les fonts de la Presidència francesa han indicat que la creació d'un grup de treball sobre migracions prevista en el nou tractat d'amistat així com la futura conformació d'"unitats operatives mixtes per a les qüestions frontereres" podria en un futur ajudar a desbloquejar aquesta qüestió.

En Moncloa no han volgut veure en això una condicionalitat per a la reobertura, esgrimint la gran col·laboració que ja existeix en qüestions com la lluita antiterrorista, antidroga o contra el tràfic de persones, encara que han remés a les explicacions que demà puga traslladar el ministre de l'Interior francés a Fernando Grande Marlaska.

D'altra banda, les fonts governamentals han indicat que la cimera també permetrà a Sánchez i Macron abordar les grans qüestions sobre la taula actualment a la UE. Entre aquestes han citat la reforma del mercat elèctric, per a la qual Espanya i França han presentat sengles propostes que, segons Moncloa, estan bastant alineades i els dos presidents consideren l'assumpte com una cosa prioritària i per això no es descarta que puguen acabar anant conjuntament.

També han citat la reforma del marc de governança econòmica, el futur pacte de migració i asil així com les mesures que podria adoptar la UE per a contrarestar l'efecte de la llei de subsidis dels Estats Units a indústries verdes (IRA per les seues sigles en anglés), qüestió en la qual Macron ha estat especialment actiu des del primer moment.

Sánchez i Macron estaran acompanyats per una desena de ministres en la cimera de Barcelona. En el cas espanyol, a la cita acudiran les tres vicepresidentes així com els titulars d'Exteriors, Defensa, Interior, Transport, Agricultura, Educació i Cultura.

Bilaterals, plenari i roda de premsa

La cita arrancarà a les 10:30 hores, amb l'arribada de la delegació francesa, les salutacions protocol·làries i tots dos himnes. A continuació, es produirà la reunió bilateral de Sánchez i Macron, al mateix temps que la resta de ministres es reuneixen amb els seus homòlegs. A migdia, es produirà la sessió plenària en la qual es posarà en comú el tractat.

Finalment se signarà el Tractat d'Amistat i d'altres acords de diferent índole i la roda de premsa conjunta amb la qual es donarà per tancada la que serà la XXVII cimera bilateral, la primera de les quals es va celebrar el 1987.

També et pot interessar

stats