L'ús de la mascareta al món: on és encara obligatori i on no?

L'avanç de la vacunació ha permés començar a flexibilitzar l'ús d'aquest element protector contra la Covid-19 i en alguns països ja es permet no portar-la a l'aire lliure

Regulació de les mascaretes al món

A Espanya ha començat ja el compte arrere per a l'eliminació de la mascareta en espais a l'aire lliure després de quasi un any d'ús generalitzat com a element de protecció davant la Covid-19. Així ho va insinuar aquest dilluns el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que, tot i no avançar dates concretes, obria la porta a relaxar-ne l'ús a l'exterior "d'ací a no molts dies" si la situació epidemiològica de la pandèmia evoluciona favorablement i la incidència acumulada en totes les comunitats està per davall de 150. El debat està obert i, de fet, són diverses les autonomies que reclamen que se'n flexibilitze la obligatorietat de cara a l'estiu, com ara Galícia o Catalunya. 

La bona marxa de la vacunació contra el coronavirus ha permés a alguns països del món posar-se al capdavant en aquesta decisió i ja contemplen alguns escenaris en què la població no està obligada a cobrir-se la boca i el nas amb la mascareta. El mes passat, de fet, el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties plantejava en un informe la possibilitat que les persones completament vacunades puguen deixar d'usar-les, en la línia del que es pretén fer als Estats Units. 

Els països europeus

La regulació sobre la obligatorietat de portar mascareta és molt similar en els països veïns a Espanya. A Itàlia, França, Bèlgica i Portugal cal dur-la amb caràcter general en espais públics oberts i tancats. És, de fet, l'escenari que més es repeteix en tot el món. Més enllà de l'entorn pròxim al territori espanyol, hi ha altres països, com ara Rússia, on també s'ha de portar sempre. L'avanç de la vacunació, però, obri una porta d'esperança: a Portugal la normativa vigent sobre mascaretes caduca el 13 de juny i el govern encapçalat per António Costa podria decidir aleshores flexibilitzar-ne l'ús a l'aire lliure. També l'executiu francés ha posat l'estiu com a data de finalització de les mascaretes en exteriors, sempre en funció de com evolucione la pandèmia.

Alemanya, d'altra banda, ha destacat durant la crisi sanitària per ser dels pocs estats europeus que no obliga a portar-la en llocs exteriors. Cal emprar-la, això sí, tant en llocs públics tancats com en el transport públic, i a més han de ser quirúrgiques o de tipus FFP2. Polònia, un poc més a l'est, ha sigut dels últims països a sumar-se a aquest escenari i des del passat 15 de maig ja es pot estar al carrer sense mascareta. 

Al Regne Unit, tot i haver patit amb especial força la tercera onada del coronavirus per l'esclat de la variant britànica, mai ha sigut obligatori portar la mascareta a l'aire lliure, sinó que era opcional. Amb més del 53% de la població vacunada amb almenys una dosi, només s'ha de dur en establiments comercials i el transport públic. A la colònia britànica de Gibraltar els carrers també s'han buidat de proteccions facials, situació que contrasta amb l'escenari després de creuar la frontera i posar el peu en la ciutat espanyola de La Línea de la Concepción.

En la resta del món

Per diversos racons del planeta trobem escenaris molt diferents pel que fa a l'ús de la mascareta. Destaca el cas d'Israel, el país on la vacunació està més avançada (quasi el 63% de la població té ja la primera dosi), que va ser pioner a llevar l'obligatorietat de portar-la en espais exteriors el passat mes d'abril.

A la Xina, focus original de la pandèmia de coronavirus, la ciutadania només ha de dur-la en el transport públic. El mateix ocorre a Nova Zelanda, un dels països que millor ha controlat la Covid-19. Al Canadà no és obligatòria però sí recomanable en espais públics (interiors i exteriors) on es concidisca amb persones no convivents, com ara en parcs, a la faena o al transport públic.  

Als Estats Units, el país més colpejat per la pandèmia. la casuística és diversa perquè depén de cada estat. En alguns com ara Califòrnia l'ús continua sent obligatori, mentre que Texas i Mississipí van ser els primers a llevar la mascareta el passat mes de març. L'avanç de la vacunació, tot i això, fa preveure que l'ús per a la població ja immunitzada es flexibilitzarà en els espais públics en tot el país, fins i tot quan no es pot mantindre la distància interpersonal, segons ha dit el Centre de Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC), encara que continuarà sent obligatòria en llocs com ara hospitals o el transport públic. 

A Austràlia, la baixa transmissió gràcies a l'estricte control de la pandèmia ha permés alçar les restriccions sanitàries i la mascareta ja ha deixat de ser obligatòria.

També et pot interessar

stats