Simón creu que en els pròxims dies es podria començar a relaxar l'ús de la mascareta a l'exterior

Un 32% dels espanyols ja ha rebut almenys una dosi de la vacuna contra la Covid-19

Simón, aquest dilluns, en roda de premsa
Simón, aquest dilluns, en roda de premsa / À Punt NTC
17 de maig 2021 - 19:56

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències, ha dit en la roda de premsa d’aquest dilluns que la pandèmia està evolucionant bé i que d'ací a no molts dies es podria començar a relaxar l'ús de la mascareta a l'exterior. Simón ha evitat donar una data sobre la relaxació de mesures, com ara la mascareta, però ha dit que serà "relativament ràpìd". I ha contextualitzat que, amb les dades que va aconseguint Espanya, “en un mes estarem en xifres d’immunització que ens posen en una situació molt favorable per al control o la reducció de moltes mesures. Algunes es podran aplicar inclús abans, sempre que se'n mantinguen altres”. A l'exterior, ha afegit, l’ús de la mascareta en no molts dies es podria reduir. El moment adequat, ha conclòs, és quan la incidència estiga per davall de 150 en totes les comunitats autònomes.

Simón ha recordat que les vacunes protegeixen, però no completament, perquè hi ha un percentatge que no queda protegit i la protecció arriba perquè els altres al propi voltant estan vacunats i també perquè ells mateixos mantenen algunes mesures de seguretat.

Durant la roda de premsa ha detallat també com avança la vacunació. 224.000 persones amb la pauta completa més que divendres, que eleva els immunitzats a 7.200.000 persones. Un total de 15 milions de persones tenen almenys una dosi, cosa que suposa un 32% de la població total d’Espanya.

Ha parlat de dades “interessants” i ha situat la incidència acumulada en 151 casos per cada 100.000 habitants, per més que hi ha una autonomia que no ha actualitzat dades. Simón ha explicat que no es descarta que les concentracions de gent durant els caps de setmana es reflectisquen en les dades, encara que ha afegit que, a mesura que avança la vacunació, aquesta possibilitat baixa.

Al llarg de la intervenció, també ha destacat la millora “molt espai” però sostinguda als hospitals, “encara que són xifres importants”. Un 18,6% de les UCI espanyoles encara estan ocupades per malalts de coronavirus, xifres que van baixant, però encara són “importants”. En els ingressos generals un 5,5% són malalts de Covid encara.

L'edat mitjana dels positius actualment és de 39 anys

A preguntes dels periodistes, Simón ha comparat la situació actual amb la d'altres moments de la pandèmia. Així, per exemple, ha dit que l'edat mitjana dels positius actualment és de 39 anys, quan fa un any era de 62. I l'edat mitjana d'hospitalitzats va passar de 68 anys al març de l'any passat a 61 actualment, i a les UCI l'edat mitjana ha passat de 63 a 61 anys. Els morts han passat de tindre una mitjana d'edat de 81 anys a 78.

A Espanya hi ha 20 casos confirmats de la variant índia 

Al llarg de la roda de premsa, el responsable sanitari ha mencionat que s'han identificat 20 casos de la variant índia. Simón ha ampliat que els casos estan vinculats a vaixells, però ha deixat clar que d’aquesta variant de moment no sembla haver-hi un "increment important".

També et pot interessar

stats