Puig demana "prudència i cautela" abans de llevar l'obligatorietat de la mascareta en exteriors

El cap del Consell afirma que el full de ruta és l'"obertura progressiva" i que a partir d'aquest cap de setmana "no hi haurà una obertura total" i continuarà el toc de queda

El president de la Generalitat, Ximo Puig, aquest dimarts
El president de la Generalitat, Ximo Puig, aquest dimarts / À Punt NTC

La Comunitat Valenciana té la incidència de casos de coronavirus més baixa de tot Europa amb 29,84 casos per cada 100.000 habitants. Amb aquesta incidència, i segons el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, podríem prescindir de la mascareta aviat, sempre en exteriors. Davant d'aquesta possibilitat, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha dit que prefereix no córrer tant i optar per avançar "amb prudència i cautela, perquè hi ha ombres que emergeixen de les noves variants com l'índia".

Puig ha assenyalat que ara se sap que en espais oberts hi ha una possibilitat de contagi "molt inferior" i ha reconegut que ell sempre s'ha mostrat partidari que la mascareta no s'use en espais oberts com la platja o la muntanya. No obstant això, considera que estem en una situació d'"obertura progressiva" i advoca per no córrer més del necessari.

"Cal ser prudents per a arribar a l'estiu en les millors condicions"

Així, per exemple, ha avançat que encara que es vagen relaxant mesures, el toc de queda continuarà "perquè ha servit per a contindre la pandèmia, i ha sigut fonamental perquè llança a l'atmosfera col·lectiva el missatge que no hem superat encara la pandèmia", Segons ha dit Puig, les decisions que es prenguen aquesta setmana "no seran disruptives" perquè hi ha un full de ruta que és l'"obertura progressiva" i, a partir d'aquest cap de setmana, "no hi haurà una obertura total". "Cal ser prudents, ho hem fet molt bé i no tenim pressa per a arribar a l'estiu en les millors condicions".

El cap del Consell ha recordat que el dilluns es van complir dos mesos que la Comunitat Valenciana està per davall de 50 en incidència acumulada. "Això ha sigut possible per l'enorme esforç i sacrifici de la societat valenciana, que eleva la reputació de la Comunitat Valenciana i és un actiu per a la recuperació". A més, ha ressaltat que el 35% dels valencians ja ha rebut almenys una dosi i la immunitat de la societat avança ràpidament.

Vacunació amb AstraZeneca

Els experts de salut pública recomanen posar la segona dosi d'AstraZeneca als treballadors essencials que van veure ajornada la decisió. Es punxarà amb esta vacuna els que tenen entre 40 i 60 i van rebre la primera dosi amb el preparat d'AstraZeneca i que haurien de començar a completar la seua pauta la setmana que ve. De tota manera, la decisió definitiva es prendrà aquesta vesprada en la reunió que mantindrà la comissió de salut pública. 

Puig ha assenyalat sobre aquest tema que "hem de donar tranquil·litat a tots els que s'han vacunat amb AstraZeneca" i la Comunitat Valenciana seguirà, com ha fet fins ara, el que ens diguen els experts".

També et pot interessar