El Centre Europeu per la Prevenció i el Control de Malalties planteja relaxar l'ús de la mascareta entre persones vacunades

Aquestes propostes formen part d’una orientació provisional sobre els beneficis de la vacunació completa i no tenen caràcter vinculant

La gent passeja sense màscara pel passeig marítim de Tel Aviv després del ritme de vacunació del país
La gent passeja sense mascareta pel passeig marítim de Tel-Aviv després del ritme de vacunació del país / Abir Sultan / EFE
21 d'abril 2021 - 22:08

L'autoritat sanitària europea s'obri a relaxar l'ús de la mascareta entre persones vacunades. El Centre Europeu per la Prevenció i el Control de Malalties, assenyala en un informe publicat aquest dimecres que es podrien relaxar tant l'ús de la mascareta com la distància física, així com la realització de test i proves, a mesura que avance la vacunació. Entre les seues recomanacions, preveu la possibilitat que les persones completament vacunades puguen reduir el distanciament físic i l’ús de les màscares facials, en tant que el risc seria baix o molt baix. 

Així mateix, proposa que una persona o grup de persones no vacunades de la mateixa llar o bambolla social, es podrien reunir amb individus completament vacunats de fora del seu cercle social, relaxant també aquestes mesures de distanciament i ús de mascareta, sempre que no hi haguera factors de risc de malaltia greu o menor efectivitat de la vacuna (per causes com la immunosupressió). 

Ressalta al Regne Unit i Israel com a exemple de països on la cobertura de vacunació és major, i valora positivament la disminució tant de casos greus de Covid-19 com la incidència del SARS-CoV-2, “una indicació de com es pot reduir la transmissió a nivell de població amb l’aplicació acurada i l'alliberament lent de mesures de prevenció de salut pública”. Tot això mentre el desplegament de la vacunació s'amplia el més ràpid possible en tota la UE.

Aquestes propostes formen part d’una orientació provisional sobre els beneficis de la vacunació completa contra Covid-19 i no tenen caràcter vinculant. Els governs hauran de continuar tenint en compte els factors de risc en cada cas, com ara la situació epidemiològica local, les variants circulants, el tipus de vacuna rebuda i l'edat del contacte i prendre les oportunes mesures de contenció. També s'haurà de considerar el risc de transmissió a persones vulnerables pel contacte.

Excepcions per a viatgers

L’informe també proposa que els requisits per a les proves i la quarantena dels viatgers (si s'implementen), així com les proves periòdiques que es realitzen en els llocs de treball, podrien no aplicar-se o modificar-se per a les persones completament vacunades. Un suggeriment que puntualitza que això només seria possible sempre que no existira una circulació de les variants immunitàries o en tot cas, que estiguera present en un nivell molt baix (en la comunitat del país d'origen, en el cas de viatgers).

Actualment, els països de la UE mantenen les mesures de contenció tant en espais públics com en grans reunions, fins i tot durant els viatges, independentment de l'estat de vacunació de les persones. L’informe finalitza advertint els països que estiguen considerant la possibilitat d'adoptar mesures de relaxació per a les persones completament vacunades, han de tindre en compte el potencial d'accés desigual a les vacunes entre la població.

També et pot interessar

stats