L'Iran nega que estiga enriquint urani al 84%, una puresa pròxima a la de les armes nuclears

Assegura que la producció de partícules d'aquest nivell, de què informa Bloomberg, pot ocórrer puntualment durant el procés d'enriquiment d'urani a pureses inferiors

Símbol de l'energia atòmica sobre els colors de la bandera de l'Iran
Símbol de l'energia atòmica sobre els colors de la bandera de l'Iran / Dado Ruvic (Reuters)

L'Iran ha desmentit que estiga enriquint urani a una puresa pròxima al 90%, el nivell necessari per a fabricar armes nuclears, tal com ha afirmat Bloomberg. L'agència de notícies financeres estatunidenca va publicar aquest diumenge que l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) havia trobat traces d'urani enriquit al 84% i estava investigant si s'havia produït de manera intencionada.

El portaveu de l'organització atòmica de l'Iran, Behruz Kamalvandí, ha indicat que l'existència de partícules d'urani amb pureses per damunt del 60% és un fet puntual que pot ocórrer de manera natural, “com a resultat de la disminució de l'alimentació de les centrifugadores”.

“El que importa és el producte final, i la República Islàmica de l'Iran no ha tractat mai d'enriquir urani per damunt del 60%”, ha assegurat Kamalvandí.

Poc després de la notícia de Bloomgerg, l'OIEA va informar per Twitter que estava abordant amb l'Iran els “resultats de la verificació de l'agència”.

El país dels aiatol·làs ha accelerat en els últims mesos el programa d'enriquiment d'urani per a ús civil i militar amb la incorporació de la central de Fordow com a centre de producció d'urani a una puresa del 60%, que ja feia en altres instal·lacions. Les reserves d'urani enriquit del país en diferents pureses (2%, 5%, 20% i 60%), arriben ja als 3.673,7 quilos, enfront dels 300 permesos (d'una puresa màxima del 3,67%) sota l'acord nuclear JCPOA, que Teheran va firmar el 2015 amb sis grans potències.

L'Iran negocia des de fa mesos amb Alemanya, França, el Regne Unit, Rússia, la Xina i, de manera indirecta, amb els Estats Units la restauració del pacte de 2015, que limitava el programa nuclear iranià a canvi de l'alçament de sancions i que va abandonar el 2018 l'expresident estatunidenc Donald Trump. L'acord es troba als llimbs i el suport iranià a Rússia a Ucraïna ha reduït encara més les possibilitats de restablir el pacte nuclear.

També et pot interessar

stats