L’Iran abandona el compliment de les limitacions al seu programa nuclear

El govern iranià demana a Trump que retire les tropes del Pròxim Orient, mentre els EUA envien tropes a la zona.

FOTO PORTADA: El líder Suprem de l'Iran, Ali Khamenei, resa al costat de les restes de Soleimani

L'escalada de tensió entre els Estats Units i l'Iran està en un punt màxim. Després que les forces nord-americanes mataren el general Qasem Soleimani, el militar responsable de les accions exteriors de l'Iran en tot el Pròxim Orient i considerat un heroi al país, el govern iranià ha anunciat que deixa de complir amb les limitacions imposades al seu programa atòmic en l'acord nuclear de 2015, malgrat que continuarà cooperant amb l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA).

Aquesta limitació consistia en una restricció tècnica, el límit en el nombre de centrifugadores. Així mateix, el país ha demanat al govern de Trump que les tropes nord-americanes es retiren del Pròxim Orient per a evitar "nefastes conseqüències". "Si no abandonen la regió, s'enfrontaran a un altre Vietnam", ha advertit Ali Akbar Velayati, principal assessor del líder suprem iranià, Ali Khamenei. Tot en el marc d'una jornada que ha estat marcada pels homenatges multitudinaris al general Soleimani, les restes del qual ja han arribat al país.

Lluny de complir amb aquesta petició, els Estats Units ja han començat a enviar a la zona 3.500 soldats i han augmentar els seus nivells de ciberseguretat. "Estem preparant-nos per a tot tipus de respostes", ha afirmat el secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo. També centenars de soldats estatunidencs han abandonat la base militar a Carolina del Nord per a anar a Kuwait, des d'on Washington coordina les seues operacions a l'Iraq i l'Afganistan. Trump ha assegurat que té 52 objectius per a atacar en cas de represàlies.

També et pot interessar

stats