L'exprimera ministra britànica, Theresa May, una ciutadana més en la quilomètrica cua per a acomiadar-se d'Isabel II

L'exmandatària ha passat hores i una part de la nit a la intempèrie per a donar els últims respectes a la sobirana a la capella ardent

L'exprimera ministra britànica Theresa May (a l'esquerra), guardant torn a la capella ardent d'Isabel II
L'ex primera ministra britànica Theresa May (a l'esquerra), guardant torn a la capella ardent d'Isabel II / Reuters

Un riu de persones continua fluint en paral·lel al Tàmesi en direcció al Parlament britànic, on se situa la capella ardent d'Isabel II. La cua per a entrar al palau de Westminster, que va obrir les portes dimecres, s'allarga ja entre set i deu quilòmetres. Entre la multitud que espera pacient per a acomiadar-se de la reina ha sorprés veure Theresa May, l'ex primera ministra britànica i dama del Brexit. Les càmeres l'han captada de dol rigorós, acompanyada del marit i amb signes d'una certa emoció accedint al Parlament i oferint una última reverència a la sobirana.

La presència de la mandatària en la quilomètrica cua, com una ciutadana més, ha impressionat una part de l'opinió pública britànica. S'estima que per a dir a adeu a la monarca, May (65 anys) ha hagut de passar part de la nit a la intempèrie. La renúncia a les prebendes i privilegis de la classe dirigent per a visitar la capella ardent, és a dir, complint les normes com tothom, han xocat en un país que encara té a la memòria la imatge d'un mandatari fent trampes d'esquena a la ciutadania: el cas de les festes de Boris Johnson a Downing Street en plena pandèmia, quan s'havia ordenat el confinament de la població.

May —igual que Johnson— està entre els quinze primers i primeres ministres que han treballat amb la reina en els setanta anys de regnat. Va ser la segona de les tres dones que han exercit el càrrec —marcat per l'activació del procés del Brexit— després de Margaret Thatcher i abans de l'actual premier Lizz Truss, totes del Partit Conservador.

El fèretre d'Isabel II el vetlaran aquest divendres de vesprada el rei Carles III i els seus germans. La capella ardent tancarà dilluns a les 6:30, hora local (una abans en Espanya), perquè les restes es traslladaran en processó fins a la veïna abadia de Westminster, on a les 11:00 hores (10:00 GMT) s'oficiarà el funeral d'estat, al qual assistiran dignataris i membres de cases reials de tot el món.

També et pot interessar