Borratxeres, vòmits i baralles: així eren les festes del confinament a Downing Street

L'informe del Partygate demana al govern britànic que "assumisca responsabilitats" per les trobades que vulneraren la normativa anticovid

Una de les imatges publicades en l'informe elaborat per Sue Gray
Una de les imatges publicades en l'informe elaborat per Sue Gray que mostra el primer ministre, Boris Johnson, en una de les festes investigades (dreta) / Reuters

L'informe independent elaborat per l'alta funcionària Sue Gray sobre les festes celebrades a les oficines del govern britànic a Downing Street durant la pandèmia (episodi que s'ha conegut popularment com Partygate) insta els líders del país que "assumisquen la responsabilitat" per haver infringit les regles anticovid. Aquest dimecres ha eixit finalment a la llum el document, encarregat pel primer ministre, Boris Jonshon, i que en 37 pàgines detalla com van ser aquelles trobades. 

En una, en concret, que va tindre lloc al juny de 2020, va haver-hi borratxeres, una baralla i fins i tot un assistent hi va vomitar. Així resumeix l'esdeveniment la investigació independent: "Va durar unes quantes hores. Hi va haver un consum excessiu d'alcohol per part d'alguns individus. Un estava malalt. Va registrar-se un xicotet altercat entre altres dues persones".

Una de les imatges que acompanya l'informe Gray i que prova la presència de Boris Johnson en una de les festes investigades
Una de les imatges que acompanya l'informe Gray i que prova la presència de Boris Johnson en una de les festes investigades / Reuters

L'informe, que s'acompanya de diverses fotos del mateix Johnson —va estar present en algunes de les festes— assenyala que "molts d'aquells esdeveniments no haurien d'haver-s'hi permés" i que "la forma en què es van desenvolupar no s'ajustava a la normativa covid en aquell moment".

Malgrat que les conclusions generals de la investigació ja s'havien fet públiques el passat 31 de gener, els nous detalls recollits en el dossier, així com les filtracions sobre la dimensió de les festes publicades en les últimes hores, poden redoblar la pressió sobre el primer ministre. Johnson ha comparegut al Parlament britànic en una sessió ordinària per a donar explicacions just després d'haver-se'n conegut el document i ha assegurat que assumeix la responsabilitat per les infraccions comeses.

"Als esdeveniments que he investigat van assistir líders en el govern. Molts d'ells no haurien d'haver-se permés. També succeeix que alguns funcionaris de menor rang van creure que la participació en alguns d'aquests esdeveniments estava permesa, donada la presència dels seus caps", escriu Gray en l'informe. "Els líders, tant polítics com administratius, han d'assumir la responsabilitat per aquella cultura", sentència l'alta funcionària.

Entre les noves fotos divulgades, es pot veure Johnson al costat del funcionari de més rang, Simon Case, celebrant en una sala l'aniversari del premier britànic amb menjar i beguda, al costat d'altres persones no identificades.

També et pot interessar

stats