Alemanya anuncia que està disposada a negociar un acord bilateral amb Sputnik

Brussel·les assegura que les regions de la UE poden comprar vacunes que no formen part de la cartera comunitària en funció de la decisió adoptada en cada país.  

Imatge d'arxiu de la vacuna russa Sputnik V
Imatge d'arxiu de la vacuna russa Sputnik / Reuters

El ministre de Sanitat alemany, Jens Spahn, ha anunciat que el seu govern mantindrà converses bilaterals amb Rússia per a estudiar quantes dosis de Sputnik V podrien arribar i quan en cas que l'Agència Europea de Medicaments (EMA) done l'aval definitiu a la citada vacuna contra la Covid-19.

Spahn ha remarcat que la intenció no és actuar al marge de la UE, ha explicat també que perquè realment la Sputnik V poguera donar una espenta significativa a la campanya de vacunació, el fàrmac hauria d'arribar en qüestió d'uns pocs mesos, ja que assumeix que, amb més temps per davant, hi haurà també més vacunes disponibles i un ritme de producció més gran. L'estat federat alemany de Baviera ha firmat un preacord per a adquirir 2,5 milions de dosis de la vacuna russa Sputnik V, condicionat al fet que les autoritats europees n'aproven l'ús. Així ho ha anunciat aquest dimecres el primer ministre del territori, Markus Söder, qui ha explicat que s'ha dut a terme una "prenegociació" amb les autoritats russes per a rebre el subministrament compromés i que arribaria si l'Agència Europea de Medicaments (EMA) i la Comissió Europea (CE) n'avalaren la comercialització a l'espai comunitari. L'objectiu és que les remeses es materialitzen en el mes de juliol. 

"Es tracta d'una opció, insistisc. Està supeditada a l'autorització", ha assegurat el polític bavarés que també lidera la Unió Socialcristiana de Baviera (CSU), partit agermanat amb la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera Angela Merkel. L'empresa amb què Baviera ha signat el contracte preliminar és R-Pharm, una planta farmacèutica situada a Illertissen, a l'oest de Munic, on està previst fabricar el sèrum rus. 

Per ara, l'EMA només ha autoritzat l'ús de quatre vacunes en l'espai comunitari: les de Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen, farmacèutiques amb les quals la Comissió Europea ha firmat contractes de compra. Brussel·les ha tancat també acords amb els laboratoris Sanofi-GSK i CureVac, encara que els seus preparats contra la Covid-19 encara tenen pendent de rebre el vistiplau del regulador europeu de medicaments. L'executiu europeu no s'ha compromés de moment a adquirir dosis de la Sputnik V, que actualment no forma part de la cartera d'injeccions ni tampoc ha rebut l'aval de l'EMA.

Tot i això, la Comissió ha afirmat que les regions europees poden comprar vacunes que no formen part de l'estratègia comunitària de vacunacions, en referència al fàrmac rus, en funció de l'entramat institucional de cada estat membre. S'ha expressat així després que esclatara la polèmica en saber-se que la Comunitat de Madrid, a Espanya, va iniciar fa dos mesos converses amb proveïdors de la Sputnik V per a aconseguir un preacord de compra. "Si una vacuna no forma part de la cartera de vacunes de la UE, els estats membres poden decidir comprar-la. El fet de si les regions poden adquirir-la depén de l'estructura institucional de l'estat membre", va declarar el portaveu de Sanitat de la CE, Stefan de Keersmaecker. En aquest sentit, va explicar que la política de vacunes és una competència dels països membres i que s'apliquen les normes i "acords institucionals" de l'estat en qüestió.

Sí que ha precisat que, el que no està permés, és impulsar negociacions paral·leles o signar contractes amb farmacèutiques desenvolupadores d'injeccions que ja formen part de la cartera de la UE. La Comissió Europea és qui s'encarrega de realitzar les compres i repartir les vacunes entre els estats membres. 

Dos països comunitaris, Hongria i Eslovàquia, ja han adquirit pel seu compte la Sputnik V fora d'aquest programa d'adquisició centralitzada de la UE i sense esperar a l'aprovació de l'EMA, i l'estan administrant actualment entre la ciutadania. En els dos casos les agències del medicament nacional han donat llum verda al fàrmac només en aquell territori. 

Aquest dimecres, l'EMA ha confirmat que durà a terme "una inspecció de bones pràctiques clíniques" a Rússia sobre la forma en la qual es van dur a terme els assajos en els voluntaris amb la vacuna Sputnik, que es troba en un procés de revisió contínua per part del regulador europeu. 

També et pot interessar

stats