El juí contra el policia acusat d'asfixiar fins a la mort George Floyd, vist per a sentència

El jurat ja està deliberant, mentre que en els carrers de Minneapolis augmenta la tensió i es tem una nova onada de protestes

Manifestació a Minneapolis demanant justícia per a George Floyd aquest dilluns, mentre el jurat delibera
Manifestació a Minneapolis per a demanar justícia per a George Floyd aquest dilluns, mentre el jurat delibera / Octavio Jones (Reuters)

Els Estats Units contenen l'alé a l'espera del veredicte en el juí per la mort de George Floyd, el jove afroamericà que va perdre la vida asfixiat al maig de 2020. A l'acusat, l'exagent de policia Derek Chauvin, se li imputen tres càrrecs sobre els quals ha de pronunciar-se el jurat popular en el procediment, que ja està deliberant. Després de tres setmanes, el cas ha quedat vist per a sentència amb un rerefons marcat pel temor creixent que es desencadene una nova onada de protestes en el país. Fora del jutjat, la tensió plana en els carrers de Minneapolis (Minnesota), que està assetjada per un dispositiu de milers de soldats de la Guàrdia Nacional estatunidenca i altres cossos de seguretat. 

Aquest dilluns la Fiscalia de Minnesota i la defensa de Chauvin exposaren els al·legats finals durant vora quatre hores davant del jurat, que ha de debatre ara el cas i arribar a un veredicte per unanimitat. Els membres han de decidir si l'expolicia és culpable o no d'un delicte d'assassinat en segon grau, penat fins amb 40 anys de presó; assassinat en tercer grau, amb una condemna màxima de 25 anys; i homicidi en segon grau, que implica fins a 10 anys de privació de llibertat. Després d'escoltar els arguments de les dues parts i les instruccions que els ha donat el jutge per a la deliberació, abandonaren la sala per a tancar-se en un hotel on repassaran totes les proves presentades en el judici per tal de tancar el veredicte. El magistrat, Peter Cahill, els ha demanat que siguen "absolutament justos" i els ha reclamat que no es deixen emportar pels prejudicis ni que l'opinió pública influïsca en la seua decisió.

L'exagent de policia acusat, Derek Chauvin, en un moment del juí
L'exagent de policia acusat, Derek Chauvin, en un moment del juí / Reuters

En els arguments finals, el fiscal de l'estat de Minnesota, Steve Schleicher, va aclarir que ser policia és "una professió noble" però que Chauvin "va trair la seua placa i tot el que representava" quan va pressionar el coll de Floyd amb el seu genoll durant nou minuts i 29 segons fins dur-lo a la mort. Després de mostrar diverses imatges i vídeos de moments de l'incident, el fiscal va subratllar que la manera en què va actuar l'acusat "no és la forma en què els policies estan entrenats, seguint les regles".

L'advocat defensor de Chauvin, Nelson, va carregar en el seu torn contra la Fiscalia i va assegurar que aquesta no havia aconseguit demostrar la culpabilitat de l'exagent policial. El lletrat ha recordat la presumpció d'innocència del seu client i ha afirmat que la labor del Ministeri públic és demostrar "que és culpable més enllà de tot dubte raonable", fet que "no ha aconseguit".

George Floyd va morir el 25 de maig de 2020, quan quatre agents van intentar detindre'l per haver utilitzat un bitllet fals per a pagar en una botiga. Durant l'arrest, Derek Chauvin el va immobilitzar en terra pressionant-li el genoll contra el coll fins que va deixar de respirar. Tot i que la suma de penes dels tres càrrecs a què s'enfronta l'acusat arriba a 75 anys de presó, només podria ser condemnat a un màxim de 12,5 anys de presó pels delictes d'assassinat en segon i tercer grau i a quatre per homicidi en segon grau (29 anys en total) perquè no té antecedents penals. 

La recta final del juí arriba en un context de creixent tensió al país després de la mort per trets de policies de l'afroamericà Daunte Wright, de 20 anys, a Brooklyn Center (Minneapolis); i d'Adam Toledo, de 13 anys, a Chicago. Ambdós successos han ocorregut en les últimes setmanes.

També et pot interessar

stats