La policia de Chicago mata d'un tret un xiquet de 13 anys que tenia les mans alçades

El vídeo de la policia mostra un agent que dispara de mort a Adam Toledo quan ja s'havia entregat, al barri hispà

Adam Toledo, de 13 anys, alça les mans una fracció de segon abans que la policia li disparara en La Villita, un barri de Chicago, els els EUA, en una imatge fixa del vídeo de la càmera del cos de l'agent.
Adam Toledo, de 13 anys, alça les mans una fracció de segon abans que la policia li disparara aLa Villita, Chicago / Reuters

Un vídeo de la policia de Chicago, als Estats Units, mostra un agent que dispara de mort a Adam Toledo, de 13 anys, quan el xiquet tenia les mans enlaire durant una persecució al barri hispà de La Villita el 29 de març. Toledo tenia els braços alçats quan pegà la volta, de cara al policia que el perseguia, segons es veu en el vídeo gravat per una càmera policial i divulgat per l'agència que s'encarrega d'investigar els casos d'ús de força letal.

L'episodi dura una fracció de segon, i segons ha declarat l'alcaldessa de Chicago, Lori Lightfoot, “va ser una tragèdia increïblement dolorosa”, que segurament provocarà una resposta emocional en tots els que ho vegen.

L'Oficina Civil de Responsabilitat Policial ha publicat una vintena de vídeos gravats amb les càmeres dels policies desplegats en el lloc dels fets, així com de seguretat de la zona. En les imatges es veu com l'oficial dispara al pit al xiquet llatí, que immediatament cau a terra. La policia havia dit que van trobar una arma en el lloc, i que era la que suposadament sostenia el menor. El vídeo no el mostra llançant una arma abans que li dispararen. Al contrari, quan va alçar les mans, no semblava tindre una arma.

Dispara al xiquet en menys de 0,85 segons

La càmera corporal de l'oficial el mostra perseguint a Toledo per un carreró en La Villita. L'oficial crida "Policia, detinga's", i després li ordena que mostre les mans. En el vídeo es veu a Toledo parat al costat d'una tanca de fusta i amb alguna cosa que sembla ser una arma a l'esquena. En menys de 0,85 segons des d'aquest moment, l'oficial dispara al menor, que tenia les mans alçades quasi fins als muscles. Es desploma un altre oficial telefona immediatament a una ambulància.

El xiquet llatí cau a terra després que la policia li disparara en el barri de la Villita
El xiquet llatí cau a terra després que la policia li disparara en el barri de la Villita / Reuters

Les autoritats locals esperen possibles protestes i incidents als carrers de Chicago després de divulgar-se el vídeo, per la qual cosa Lightfoot va demanar a les persones que s'"expressen pacíficament".

Aquest vídeo ix a la llum després que la mort del jove afroamericà Daunte Wright diumenge passat durant una parada de trànsit a Brooklyn Center (Minnesota) provocara nombroses protestes contra la violència policial.

I tot ocroreen uns dies en què també en Minesota prossegueix el judici contra Derek Chauvin, un dels quatre policies acusats de l'assassinat de George Floyd al maig de 2020, que va deslligar una onada de protestes racials en tot el país.

També et pot interessar

stats