El vídeo de la mort de Floyd centra el judici a l'expolicia acusat

Un dels fiscals s'ha dirigit al jurat i ha anunciat que el seu objectiu és demostrar que el ja exagent Derek Chauvin és "tot menys innocent".

L'exoficial de policia Derek Chauvin se senta enfront d'una foto de George Floyd mostrada durant el judici per la mort de Floyd a Minneapolis, Minnesota
L'exoficial de policia Derek Chauvin s'asseu enfront d'una foto de George Floyd mostrada durant el judici per la mort d'aquest a Minneapolis (EUA) / Jane Rosenberg (Reuters)

El judici contra l'expolicia de raça blanca acusat d'assassinar el ciutadà de raça negra George Floyd ha començat aquest dilluns amb el visionat de l'esgarrifós vídeo de la seua mort, que va emmudir als assistents i que serà la prova principal de l'acusació en aquest procés. La comunitat negra veu en aquest judici una prova de foc per a la justícia nord-americana.

A l'inici, un dels fiscals, Jerry W. Blackwell, s'ha adreçat als 12 membres del jurat i ha anunciat que el seu objectiu és demostrar que el ja exagent Derek Chauvin és "tot menys innocent" i que ha de ser condemnat per l'assassinat el 25 de maig de 2020 de Floyd, la mort del qual va provocar protestes en tot el país.

Amb aquest fi, ha mostrat un dels vídeos de la mort de Floyd, que va gravar un transeünt. En les imatges es veia Floyd estés a terra i emmanillat, mentre cridava de dolor, cridava la seua mare i repetia una vegada i una altra: "No puc respirar!" i "No puc més!". També s'hi apreciava com Chauvin pressionava el genoll contra el coll de Floyd i romania impassible als crits dels vianants, que l'increpaven, li demanaven que soltara la víctima i que comprovara que continuava tenint pols. Chauvin va fer cas omís i va romandre amb el genoll en el coll de Floyd fins que va arribar una ambulància, moment en el qual la víctima ja estava inconscient.

Mentre el vídeo es mostrava en la pantalla, la sala va romandre en silenci. L'expolicia, assegut al costat del seu advocat, va alçar el cap en diverses ocasions per a mirar l'enregistrament i va tornar a baixar-lo per a mantindre la vista fixa en un quadern groc en el qual va anar prenent notes.

Acabat el visionat, Blackwell ha deixat clar que la meta de l'acusació és que el jurat prenga una decisió basada en les imatges i no en els arguments que puga presentar la defensa. "Poden creure el que estan veient els seus ulls. Això és homicidi. Això és assassinat", ha afirmat.

La defensa argumenta que Floyd va actuar amb hostilitat

Chauvin i altres agents van intentar detindre Floyd després que aquest provara d'usar un bitllet fals de 20 dòlars en un supermercat. L'advocat de la defensa, Eric Nelson, ha intentat desviar l'atenció del jurat del vídeo i ha aprofundit en certs detalls del cas, com que Floyd "estava embriac i va actuar amb hostilitat cap a la policia". "No hi ha en aquesta cort una causa política o social", ha afirmat Nelson, intentant desvincular el cas de Floyd del debat als EUA sobre la violència policial contra els afroamericans.

L'expolicia està acusat d'assassinat en segon grau, penat amb un màxim de 40 anys de presó; assassinat en tercer grau, amb una condemna màxima de 25 anys; i homicidi en segon grau, que implica fins a 10 anys de privació de llibertat. No obstant això, com que no té antecedents penals, només podria ser condemnat a un màxim de 12,5 anys de presó pels primers dos càrrecs i a quatre anys de presó pel tercer.

Fora del recinte judicial, s'han concentrat alguns manifestants que corejaven lemes, com "Justícia per a George Floyd!" i "No puc respirar!", rememorant una de les últimes frases que va dir abans de perdre el coneixement.

Centenars de feministes s'ha manifestat a Cancun i Ciutat de Mèxic per a exigir justícia per la salvadorenca morta a les mans de policies dissabte passat a Tulum
Centenars de feministes s'ha manifestat a Cancun i Ciutat de Mèxic per a exigir justícia per la salvadorenca morta a les mans de policies dissabte passat a Tulum / Sáshenka Gutiérrez (Efe)

Commoció a Mèxic per la mort en mans de la policia d'una dona migrant salvadorenca

D'altra banda a Mèxic ha ocorregut un altre cas en el qual les circumstàncies de la mort recorden molt les de George Floyd. Es tracta de la mort a les mans de la policia d'una dona migrant salvadorenca. Un feminicidi que ha despertat una onada de protestes i la condemna de la comunitat internacional.

Va passar a la zona turística mexicana de Tulum. Un agent va clavar-li el genoll al coll per a reduir-la i la dona va morir en terra. Centenars de dones han eixit al carrer en diferents ciutats de Mèxic i el Salvador en protesta pel que consideren un atac misogin i racista.

En les imatges d'un vídeo domèstic es veu com un dels policies la té retinguda mentre altres observen l'escena. L'havien reduïda perquè diuen que estava alterant l'orde públic. Les organitzacions denuncien la violència sistemàtica que pateixen les dones a Mèxic. El president del país, López Obrador, parla de fet brutal i n'ha ordenat una investigació. Tant l'ONU com Amnistia Internacional han condemnat aquest assassinat.

També et pot interessar

stats