Comença el juí per la mort de George Floyd a mans de la policia als Estats Units

Mentre que la comunitat negra demana justícia per a qui s'ha convertit en símbol del moviment racial, les autoritats han blindat els voltants de la sala.

Una vista del mural de George Floyd , a Minneapolis, Minnesota, els els Estats Units / Octavio Jones (Reuters)
Una vista del mural de George Floyd , a Minneapolis (Estats Units) / Octavio Jones (Reuters)

Als Estats Units està previst que aquest dilluns comence el judici per la mort a mans de la policia de l'afroamericà George Floyd, un fet que va originar el moviment Black Lives Matter. Al banc dels acusats s'asseu l'agent acusat de la mort i la vista se celebra a Minneapolis, amb unes estrictes mesures de seguretat.

Floyd va morir a l'hospital després que el policia li pressionara el coll contra terra durant més de huit minuts quan el van detindre. L'arrestaren acusat de pagar en una tenda amb un bitllet fals.

Mentre la comunitat negra es prepara perquè es faça justícia per qui s'ha convertit en símbol del moviment racial, les autoritats han blindat els voltants de la sala, amb barreres de formigó i tanques de fil d'aram. A més, s'han desplegat 2.000 efectius de la Guàrdia Nacional durant el judici per a previndre disturbis.

El cas de George Floyd és excepcional: el vídeo esgarrifós de la seua mort va despertar consciències i va mobilitzar l'opinió pública dels Estats Units davant la violència policial contra els negres, que ara esperen que es faça justícia en el procés que comença aquest dilluns contra l'expolicia Derek Chauvin.

Chauvin està acusat de tres càrrecs d'assassinat en segon grau, amb una pena de fins a 40 anys de presó; assassinat en tercer grau, amb una condemna màxima de 25 anys; i homicidi en segon grau, que implica fins a 10 anys de presó.

La dificultat d'enjudiciar un policia blanc

"Aquest és el judici més gran que Minnesota ha vist mai", ha dit Mary Moriarty, que entre 2014 i 2019 va ser la cap dels advocats d'ofici del comtat de Hennepin, que inclou la ciutat de Minneapolis. "És la primera vegada que un policia blanc és acusat del delicte d'assassinat per la mort d'un afroamericà a Minneapolis i a Minnesota", ha assegurat Moriarty.

En la història recent de l'estat, només quatre agents han sigut imputats per matar un civil quan estaven de servei, però aquesta és la primera vegada que un policia blanc és jutjat pel presumpte assassinat d'un home negre, un tema que ha mobilitzat aquesta comunitat al país.

Enjudiciar un agent blanc als EUA és extremadament complicat per una infinitat de raons, com el poder dels sindicats de policia, que protegeixen els seus, i un sistema judicial que discrimina els membres de les minories racials. Les dades d'una anàlisi del grup Mapping Police Violence, que recopila informació sobre la violència policial, mostren que l'any passat 1.127 persones van morir després d'interactuar amb les forces de seguretat i, de tots aquests casos, només 16 (un 1%) van acabar amb la imputació d'agents.

Un vídeo que va canviar l'opinió pública

"A diferència d'altres casos, el cas de Floyd es va gravar en un vídeo que va durar huit minuts i no una fracció de segon, com altres vegades. Era realment dur veure el vídeo i va fer canviar l'opinió pública, inclosa l'opinió de la població blanca, que n'estava horroritzada. I políticament, això feia més probable que aquest cas acabara en judici i en càrrecs contra el policia."

"Chauvin va ser gravat per càmeres de seguretat i mòbils de transeünts mentre pressionava amb el seu genoll durant 8 minuts i 46 segons el coll de Floyd, que emmanillat i estés al terra cridava sa mare i repetia: "No puc respirar!"."

Per a la comunitat negra als Estats Units, el "no puc respirar" de Floyd, que ja va cridar Eric Garner a Nova York al 2014, abasta una gran quantitat d'experiències i sentiments. "És una expressió que parla del fet que els Estats Units blancs tenen el genoll als nostres colls. S'ha convertit en un símbol del fet que es considera que les nostres vides no tenen valor i que la nostra capacitat de respirar està en perill des de 1619", quan els primers esclaus van arribar als EUA, ha afirmat el filòsof Yancy George, professor a la Universitat Emory d'Atlanta.

Un símbol de la resistència

La cantonada en un barri del sud de Minneapolis en què George Floyd va deixar de respirar al maig de 2020, després de ser asfixiat per un agent de policia, s'ha convertit en un símbol de la resistència contra la violència policial als EUA, i ara els seus veïns criden "justícia" per a l'home afroamericà.

Com altres al barri, Rodi Paper, creu que va presenciar l'episodi fatal, creu que el judici "no servirà per a res", perquè la vigilància policial en Powderhorn Park ha augmentat considerablement des de la mort de Floyd i la seua agressivitat, ha assegurat, "continua sent la mateixa".

Paper ha contat que ell mateix es va enfrontar amb una situació similar amb la policia fa uns anys als carrers de Minneapolis: un agent el tirà a terra, li va posar el genoll al coll, i li impedia respirar. "Per sort, va parar abans. Però aquesta manera d'escanyament és molt comuna ací", ha assegurat.

A pesar que la tònica general a Minneapolis és no tindre "massa esperances" en el judici contra Chauvin, segons ha comprovat Efe en els últims dies, també hi ha espai per a persones que esperen que un veredicte "dur" portarà canvis en la relació entre els departaments de policia i les comunitats minoritàries.

Expectació internacional

Desenes de periodistes d'Espanya, Xile, Austràlia, Israel i altres punts dels EUA, entre altres, han arribat en les últimes hores a la ciutat dels llacs per a conéixer de primera mà com reacciona Minneapolis a aquest judici, que esperen que tinga una duració màxima de quatre setmanes.

També et pot interessar

stats