El moviment Black Lives Matter ha sigut nominat al Premi Nobel de la Pau

El diputat socialista noruec Petter Eide ha proposat el moviment per la seua importància a escala "global".

Cartell de protesta en una manifestació a Barcelona
Cartell de protesta en una manifestació a Barcelona / Reuters

El diputat socialista noruec Petter Eide ha nominat al Nobel de la Pau 2021 el moviment social contra el racisme Black Lives Matter (Les vides negres importen), que va créixer exponencialment als Estats Units després de la mort del ciutadà negre George Floyd a mans d'un policia blanc.

El parlamentari ha destacat que Black Lives Matter representa, a parer seu, el fet més rellevant de l'any passat en matèria de pau i conflicte. A més, ha afegit que és un “moviment global molt important”.

Eide ha afegit que el Comité Nobel té una tradició de vincular l'antiracisme amb el treball per la pau, ja que el racisme “crea conflictes entre països”.

El testament d'Alfred Nobel, el magnat suec que va instituir els premis amb el seu nom, indica que els candidats al guardó de la Pau poden ser designats per catedràtics d'universitat en Dret, Història i Ciències Polítiques, parlamentaris, antics llorejats i membres de tribunals internacionals, entre altres.

La identitat dels candidats tan sols es pot conéixer si les persones que fan propostes les fan públiques. De fet, el comité únicament publica la quantitat total d'aspirants i no confirma els noms fins 50 anys després.

Entre els candidats que es coneixen enguany destaquen Reporters sense Fronteres, la xarxa per a verificar notícies Fact Checking Network, el col·lectiu Hong Kong Free Press i la periodista filipina Maria Ressa. També han sigut nominats l'opositora bielorussa Svetlana Tikhanóvskaia i l'Associació Independent de Jutges de Polònia.

Aquest diumenge finalitza el termini per a presentar les nominacions i els premis s'entreguen el 10 de desembre, l'aniversari de la mort del seu fundador.

El 2020 el Programa Mundial d'Aliments (PMA) de l'ONU va rebre el Nobel de la Pau pels seus esforços en la lluita contra la fam i per contribuir a millorar les condicions per a la concòrdia en àrees de conflicte.

També et pot interessar

stats