El Japó començarà a abocar l'aigua radioactiva de Fukushima aquest dijous

El govern nipó assegura que el procés de tractament a què ha sotmés les aigües fa segur l'abocament, que critiquen la societat nipona, la indústria pesquera nacional i països veïns com la Xina i Corea del Sud

El Japó començarà l'abocament de l'aigua de Fukushima el 24 d'agost
El primer ministre japonés, Fumio Kishida (al centre), durant la reunió interministerial per a tractar la qüestió de l'abocament / Rodrigo Reyes Marin (Zuma Press W / Dpa)

El govern japonés ha anunciat que aquest dijous començarà l'abocament al Pacífic de l'aigua radioactiva i tractada de l'accidentada central nuclear de Fukushima. L’executiu i l'empresa propietària de la central, Tokyo Electric Power (TEPCO), han comprovat "la seguretat" de l’actuació i per això han decidit començar a fer-ho aquesta mateixa setmana.

Així ho ha explicat el primer ministre japonés, Fumio Kishida, després d'una reunió amb els ministeris involucrats en la gestió del desastre atòmic.

La decisió es produeix després de la visita aquest passat cap de setmana del mandatari nipó a la planta del nord-est del país per a comprovar l'estat dels preparatius i després del suport de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) al pla.

L'inici de l'abocament es durà a terme aquest dijous, dia 24, segons les previsions "si no hi ha cap condició meteorològica ni marítima" que ho impedisca, ha dit Kishida en declaracions als periodistes.

Els tancs per a emmagatzemar l’aigua tractada es troben vora al límit

L'aigua de Fukushima es compon de l'aigua contaminada durant el procés de refredament dels reactors danyats i el combustible fos arran de l'accident nuclear desencadenat pel terratrémol i tsunami de març del 2011, així com de filtracions d'aigua de pluja en les instal·lacions durant aquests més de deu anys.

Aquesta aigua s'ha estat emmagatzemant en tancs després de sotmetre's a un exhaustiu processament per tal d’eliminar la majoria dels elements radioactius, però els recipients i l'espai d'emmagatzematge físic en les instal·lacions està arribant al seu límit. Cap a finals de juliol, hi havia emmagatzemats vora 1,34 milions de tones d'aigua tractada, al voltant del 98% de la capacitat màxima.

El líquid processat i diluït en aigua marina abans del seu abocament a la mar conté baixes quantitats de triti —un isòtop radioactiu—, així com d'altres residus de materials radioactius en concentracions considerades innòcues dins dels límits internacionals de seguretat per a la indústria nuclear, segons l'OIEA.

Protestes al Japó i des de països veïns

Malgrat aquesta argumentació, la comunitat pesquera del país, i especialment els pescadors locals de Fukushima, han mostrat el seu rebuig a la iniciativa, pel nou colp que l'abocament suposarà per a la reputació de les captures de la zona, ja llastades per les conseqüències de la crisi nuclear.

"No hi ha cap canvi en la nostra postura contra la mesura, perquè com estem insistint es tracta d'un abocament a la mar que no compta amb la comprensió dels pescadors ni del poble japonés", va assenyalar hui en un comunicat la federació nacional de pescadors del Japó.

"L'únic desig dels pescadors és poder tornar a pescar amb seguretat com abans de l'accident", van demanar des de la federació.

Aquest mateix dimarts, diversos centenars de persones es van congregar davant del Parlament nipó per a protestar contra l'abocament, que es preveu que es prolongue en el temps diverses dècades, en paral·lel al llarg i complex procés de desmantellament de la planta.

L'organització ecologista i antinuclear Greenpeace també va criticar aquest dimarts la decisió de Tòquio d'iniciar l'abocament aquest dijous, i va assenyalar que la mesura "ignora l'evidència científica".

Segons l’ONG, l’abocament de l’aigua tractada de la central nuclear "viola els drets humans de les comunitats al Japó i la regió del Pacífic i no compleix amb el dret marítim internacional. I el que és més important, ignora les preocupacions del seu poble, inclosos els pescadors".

Per la seua banda, el govern de Corea del Sud ha tornat a assenyalar que no veu problemes científics ni tècnics en el pla nipó per a desfer-se de l'aigua, en contrast amb el rebuig a aquesta mesura que continua mantenint el principal partit opositor del país, i que també han expressat organitzacions ecologistes sud-coreanes.

Pequín, així mateix, ha tornat a exigir a Tòquio que detinga l'abocament i ha assenyalat a través del seu portaveu d'Exteriors Wang Wenbin que continuarà prenent mesures "per a salvaguardar la seguretat alimentària i la salut dels ciutadans xinesos".

També et pot interessar

stats