El Japó es prepara per a abocar a la mar l'aigua de Fukushima

El procés podria començar quan el primer ministre japonés, Fumio Kishida, torne d'una cimera trilateral a Camp David, el pròxim 18 d'agost

Central nuclear de Fukushima
La central nuclear de Fukushima, en una imatge d'arxiu / Zhang Xiaoyu (Xinhua News)

El Japó està estudiant començar l'abocament de l'aigua tractada de Fukushima a l'oceà entre finals d'agost i principis de setembre, després de la cimera trilateral amb els Estats Units i Corea del Sud. "Prendrem la decisió quan s'hagen confirmat les mesures de seguretat, però encara no podem parlar d'una data concreta", ha dit aquest dilluns el portaveu governamental, Hirokazu Matsuno, en una roda de premsa.

El portaveu de l’executiu nipó va explicar, a més, que ja han parlat amb els pescadors i les empreses locals sobre la seguretat del procés.

“Per a poder respondre a les seues preocupacions i peticions, continuarem prenent les mesures per a la seguretat i l'assistència al seu treball d'ara endavant”.

Tot i això, Matsuno no va voler avançar el contingut de la trobada trilateral de la setmana vinent a Camp David, als Estats Units; però, va dir que el seu país continuarà fent esforços per a explicar l'abocament "des del fonament científic i amb alta transparència".

Vistiplau de l’OIEA

L'anunci del Japó es produeix després que l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) donarà suport el passat 4 de juliol el pla del govern japonés d'abocar a la mar l'aigua tractada de la central nuclear en concloure que les mesures preses pel país asiàtic són "concordants amb els estàndards de seguretat internacionals rellevants".

Fins ara, l'aigua altament contaminada que genera la planta de Fukushima es processa en circuits anomenats ALPS (sistema avançat de processament de líquids) per a retirar la majoria dels elements radioactius —a excepció del triti— i torna a emmagatzemar-se en bidons abans de la seua descàrrega a la mar.

El govern japonés i Tokyo Electric Power (Tepco), propietària de la damnificada central atòmica, van prendre aquesta decisió davant de la incapacitat de continuar emmagatzemant l'aigua en tancs instal·lats en terrenys de la central, per la falta d'espai físic.

També et pot interessar

stats