L'OIEA demanda crear una zona de seguretat nuclear al voltant de la central nuclear de Zaporíjia

Els informes certifiquen que la central té danys i adverteixen a més que la pressió sobre els professionals ucraïnesos que encara hi treballen podria ocasionar un error humà

La central nuclear de Zaporiyia, a Ucrania, en una imatge d'arxiu
La central nuclear de Zaporíjia, a Ucraïna, en una imatge d'arxiu / Bai Xueqi (Europa Press)

Els inspectors de l'OIEA, l'agència nuclear de l'ONU, reclamen la delimitació d'una zona de seguretat al voltant de la central nuclear de Zaporíjia i es detinguen els bombardejos "immediatament" per a evitar un possible desastre radioactiu. Ara mateix les instal·lacions estan ocupades per l'exèrcit rus.

Després de la seua visita recent a la planta atòmica ucraïnesa, l'informe de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica considera que la situació de la central nuclear és "insostenible".

Els informes certifiquen que la central nuclear, la major d'Europa, té danys en infraestructures i cables crítics per a la seguretat. Adverteixen, a més, que l'estrés i la pressió sobre els professionals ucraïnesos que encara hi treballen podria ocasionar un error humà amb conseqüències catastròfiques.

"Això requereix un acord de totes les parts per a l'establiment d'una zona de seguretat nuclear i protecció al voltant de la central nuclear", assenyala l'informe de 52 pàgines difós aquest dimarts a Viena.

Zaporíjia, ocupada per forces russes i desconnectada des de la vesprada del dilluns de la xarxa ucraïnesa, ha sigut escenari de bombardejos dels quals Rússia i Ucraïna s'acusen mútuament i que suposa un risc de desastre nuclear des de fa mesos.

L'OIEA exposa set recomanacions concretes per a evitar els riscos d'un desastre nuclear en la planta l'establiment d'aquesta zona de seguretat és la primera d'elles.

Zelenski dona suport a la "protecció desmilitaritzada" de la central

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, donaria suport a la "protecció desmilitaritzada" de la central nuclear de Zaporíjia, segons ha anunciat en valorar l'informe de l'OIEA sobre la planta.

Zelenski ha dit aquesta nit que la proposta de crear una zona de protecció en la planta ha de ser analitzada, ja que es pregunta "què pot ser exactament la protecció".

També et pot interessar

stats