Els experts de l'OIEA arriben a Zaporíjia per a inspeccionar la central nuclear

La missió se centrarà a evitar un accident nuclear a la major central nuclear d'Europa, al sud-est d'Ucraïna però en mans russes, bombardejada les últimes setmanes

El director general de l'OIEA, Rafael Mariano Grossi, i el ministre d'Energia d'Ucraïna, German Galushchenko, de camí a la central nuclear de Zaporíjia
El director de l'OIEA, Rafael Grossi, i el ministre d'Energia d'Ucraïna, de camí a la central nuclear de Zaporíjia / Anna Voitenko (Reuters)

Totes les mirades estan posades en la central nuclear de Zaporíjia, al sud-est d'Ucraïna. El president, Volodímir Zelenski, ha rebut els inspectors de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica i els ha demanat la transferència completa de la central elèctrica ucraïnesa. Els inspectors han d'avaluar els danys i determinar la funcionalitat dels sistemes de seguretat.

La missió internacional de l'OIEA iniciarà aquest dijous la inspecció de la central nuclear, objecte de constants bombardejos i atacs amb artilleria les últimes setmanes dels quals Kíev i Moscou s'acusen mútuament.

Kíiv demana a la comunitat internacional l'alliberament de la central nuclear de Zaporíjia, la més gran d'Europa i en mans russes. Consideren que hi ha risc de fuita de radioactivitat.

La missió dels experts de l'ONU se centrarà a evitar un accident nuclear, segons ha dit en arribar a Zaporíjia Rafael Grossi, director general de l'OIEA, que lidera personalment un grup de 14 tècnics de l'organització. "La meua missió és una missió tècnica que busca evitar un accident nuclear i preservar la planta nuclear més gran d'Europa. En això és en el que estem concentrats", ha indicat Grossi.

El diplomàtic argentí ha insistit que un dels objectius serà parlar amb el personal ucraïnés que opera la planta, sotmés segons l'organisme, a un enorme estrés físic i mental.

Des de Zaporíjia, els 14 membres de la missió es dirigiran a Energodar, localitat ucraïnesa sota control de les tropes russes que acull la central. Segons Grossi, la visita a la planta es prolongarà inicialment alguns dies.

Missió permanent a la planta atòmica?

Grossi confia en la possibilitat d'establir una missió permanent a la planta atòmica, cosa que "s'està discutint", segons van confirmar a Moscou. "Això no es descarta", ha assenyalat el viceministre rus d'Exteriors, Andréi Rudenko. El diplomàtic ha recalcat que Rússia espera que l'arribada de la missió de l'OIEA "ajude a avaluar de manera realista" la situació de la central.

L'ambaixador de Rússia davant els organismes internacionals a Viena, Mikhaïl Uliànov, ha assegurat que "Rússia saluda la intenció" de l'OIEA de deixar els seus representants a la planta atòmica.

Mentrestant, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha acusat Rússia de no detindre les "provocacions" als llocs per on els inspectors han de passar per a arribar a la central de Zaporíjia.

"El risc d'un desastre de radiació a causa de les accions russes no disminueix ni una sola hora", ha assegurat Zelenski, que ha tornat a exigir la retirada de les tropes russes de la central.

Simulacre per l'amenaça nuclear

Mentrestan, el Servei Estatal d'Emergències d'Ucraïna va informar d'un simulacre efectuat a Dnipró per un eventual desastre nuclear, que contaminaria el territori de la regió de Dnipropetrovsk, veïna de Zaporíjia.

La Unió Europa va anunciar dimarts el lliurament a Ucraïna de 5,5 milions de pastilles de iodur de potassi per a protegir la població del país d'una la possible exposició a la radiació.

Continua la contraofensiva ucraïnesa

Les tensions entorn de la planta nuclear creixen en paral·lel amb el desenvolupament de la contraofensiva ucraïnesa en territoris del sud del país controlats per Rússia.

Segons el comunicat diari de la intel·ligència britànica, les forces ucraïneses continuen atacant i han aconseguit fer retrocedir els russos en alguns punts del front del sud.

stats