Zelenski sobre la parada de Zaporíjia: "Rússia ha posat els europeus molt a prop del desastre"

La central nuclear, sota control rus, es va desconnectar de la xarxa elèctrica després d'un bombardeig, un accident inèdit en la història de la planta

Incendis al voltant de la planta nuclear de Zapariyia en una imatge del satèl·lit Coppernicus
Incendis al voltant de la planta nuclear de Zaporíjia en una imatge del satèl·lit Coppernicus / Copernicus Sentinel-2 / UE (Reuters)

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha denunciat que la parada de la central nuclear de Zaporíjia, que controlen les tropes russes, ha estat a punt de causar un accident nuclear. L'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) va confirmar aquest dijous que la central —la més gran del continent europeu— es va desconnectar temporalment de la xarxa d'electricitat, una situació inèdita.

Zelenski ha explicat que els bombardejos russos malmeteren l'última línia de treball del retorn d'energia de la planta al sistema d'energia ucraïnés i ha advertit que si no haguera sigut pel sistema d'aprovisionament energètic d'emergència, mitjançant generadors dièsel, i el treball dels operadors de la planta, s'hauria produït un l'accident nuclear.

Segons el president ucraïnés, la parada ha posat tots els europeus "molt a prop d'un desastre radiològic" i ha urgit l'OIEA i la comunitat internacional a "actuar molt més ràpid" perquè entén que el risc d'un accident de conseqüències mundials continua "cada minut" que les tropes russes romanen a la central.

En la mateixa línia s'ha pronunciat el ministre d'Afers Exteriors d'Ucraïna, Dmitro Kuleba, que adverteix del fet que "mentre Rússia estiga a la central nuclear de Zaporíjia, l'amenaça d'un incident nuclear serà molt alta".

L'OIEA ha manifestat una "profunda preocupació per la seguretat nuclear" de la regió i de la instal·lació i ha recordat que el tall elèctric s'ha produït després de diversos bombardejos a la zona que han causat alguns danys a la planta.

La central nuclear de Zaporíjia en una imatge d'arxiu
La central nuclear de Zaporíjia en una imatge d'arxiu / Alexander Ermochenko (Reuters)

També et pot interessar

stats