França, pendent del dictamen constitucional sobre la reforma de les pensions

Les mobilitzacions socials contra la norma se succeïxen i els sindicats avisen que la lluita no acaba amb la decisió de l'ens

Façana del Consell Constitucional francés, blindada amb un dispositiu de seguretat
Façana del Consell Constitucional francés, blindada amb un dispositiu de seguretat / Stephanie Lecocq (Reuters)

França s'ha despertat aquest divendres pendent del dictamen del Consell Constitucional que ha de decidir si valida o rebutja la polèmica reforma de les pensions que eleva l'edat mínima de jubilació dels 62 als 64 anys i que ha enfurit la població. A partir de les 17:30 hores, els nou membres de l'ens començaran a debatre si donen llum verda —total o parcialment— o, en canvi, censuren la norma impulsada pel govern del president Emmanuel Macron

L'esperat dictamen arribarà l'endemà de la dotzena jornada de protestes contra la reforma, que tot i haver congregat menys manifestants que en les ocasions anteriors, encara continuava comptant amb multituds als carrers, més de 350.000 persones. La mesura ha desencadenat la crisi social i política més greu a França des dels jupetins grocs, el 2018. En aquest clima de tensió, que dura ja mesos, el Consell Constitucional ha de determinar si compleix amb els principis de la carta magna francesa. La pressió és tal que al voltant del número 2 de la rue Montpensier, seu de l'organisme, s'ha desplegat un cordó policial per a evitar possibles disturbis.

A més d'aquesta espinosa avaluació constitucional, l'ens presidit per l'exprimer ministre socialista Laurent Fabius (1984-1986) s'ha de pronunciar també sobre si escau o no convocar un referèndum d'iniciativa popular (RIP) precisament sobre l'assumpte de les pensions.

En cas que els "savis" del Consell no hi vegen objeccions, el camí perquè aquest RIP veja la llum seria encara llarg. Els promotors (tots els partits d'esquerra) tindrien nou mesos per a arreplegar el suport del 10% del cos electoral (vora 4,88 milions de signatures). Si ho aconsegueixen, les dues cambres legislatives —l'Assemblea Nacional i el Senat— també haurien d'examinar el text en un termini de sis mesos. Des que el mecanisme s'incorporara a la Constitució el 2008 sota el mandat de Nicolas Sarkozy, cap referèndum d'iniciativa popular ha reunit les condicions per a dur-se a terme.

Al final de la marxa parisenca del dijous, els dos principals líders sindicals del país, Laurent Berger (CFDT) i Sophie Binet (CGT), van avisar el combat no acabarà amb la decisió judicial del Consell Constitucional. Donen a entendre així que esperen que siga favorable al govern d'Emmanuel Macron.

El president gal, qui ha estat en els últims dies de viatge oficial a la Xina i després als Països Baixos, ha dit estar disponible per a reunir-se amb els sindicats, una vegada que la llei passe el filtre constitucional. Aquestes declaracions han indignat els representants dels treballadors.

Malgrat les pressions socials i polítiques, Macron ha mantingut la reforma contra vent i marea al·legant que l'augment de l'edat mínima de jubilació dels 62 als 64 anys és fonamental per a l'equilibri dels comptes públics. 

També et pot interessar

stats