Macron, a Xi Jinping: "Sé que es pot comptar amb la Xina perquè Rússia entre en raó"

El president francés, de visita a Pequín, insta el seu homòleg a intercedir amb Putin per a negociar la pau a Ucraïna

Emmanuel Macron i Xi Jinping encaixen mans, aquest dijous a Pequín
Emmanuel Macron i Xi Jinping encaixen les mans, aquest dijous a Pequín / Gonzalo Fuentes (Reuters)

El president de França, Emmanuel Macron, ha demanat al seu l'homòleg xinés, Xi Jinping, que aprofite la relació que té amb Rússia per a aconseguir que recapacite i que pose fi a la guerra d'Ucraïna. "Sé que es pot comptar amb la Xina perquè Rússia entre en raó", ha dit el líder de França després d'una reunió entre els dos dirigents a Pequín. Macron, de visita a la potència asiàtica amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, s'ha mostrat confiat que la intermediació de Jinping en el conflicte ajudarà a posar en marxa les negociacions de pau entre Moscou i Kíiv.

França, com la Xina, és potència nuclear i membre permanent del Consell de Seguretat de l'ONU. En converses molt vigilades a Pequín, en què també ha participat Von der Leyen, Macron ha dit que Occident ha de comprometre Pequín per ajudar a posar fi a la crisi i evitar tensions en espiral que podrien dividir les potències mundials en blocs en guerra. "L'agressió de Rússia ha posat fi a dècades de pau a Europa", ha recordat Macron en una conferència de premsa conjunta amb el president xinés. És el segon mandatari europeu a visitar el país asiàtic des que es va fer públic el pla de pau de dotze punts elaborat pel règim comunista, després del viatge institucional que va protagonitzar l'espanyol Pedro Sánchez la setmana passada. El cap d'Estat francés ha insistit en el paper clau que pot jugar Jinping per a tancar una pau "duradora, que respecte les fronteres internacionalment reconegudes i evite qualsevol forma d'escalada" a l'est d'Europa.

El xinés, que ha pres la paraula abans que Macron, ha remarcat que "la Xina afavoreix parlar de pau, i junt amb França urgim la comunitat internacional a preservar la raó i contindre actes que deterioren la crisi". Així mateix, s'ha mostrat partidari d'una solució política i negociada en converses entre Rússia i Ucraïna i ha demanat a la Unió Europea que es mantinga en un rol independent.

Macron, Jinping i Von der Leyen posen a Pequín
Macron, Jinping i Von der Leyen posen a Pequín / Reuters

Les discussions entre els dos mandataris han sigut "franques i constructives", segons el Palau de l'Elisi, i "amigables" i "profundes" en la versió de Pequín. Macron ha aprofitat per a demanar a Jinping que pressione Moscou perquè complisca les normes internacionals sobre la no proliferació d'armes nuclears. Recentment, el president rus, Vladímir Putin, va dir que col·locarà armes nuclears tàctiques a Bielorússia, veí d'Ucraïna. Una mesura que Europa veu com una escalada perillosa en el conflicte sagnant, que ja s'estén més d'un any. El president xinés ha apuntat que tots els països haurien de respectar la no proliferació nuclear, sense esmentar directament Rússia.

La visita dels dos líders de la UE a la Xina arriba després d'anys de relacions agressives amb Pequín per qüestions com les acusacions d'abusos de drets a Xinjiang, un pacte d'inversió estancat i la reticència de la Xina a condemnar Rússia per haver envaït Ucraïna. Algunes veus expertes havien suggerit que Macron i Von der Leyen podrien adoptar un paper de "policia bo, policia dolent", amb el francés amable que promou un "restabliment" dels llaços i la cap europea que exposa els problemes més espinosos i les línies roges de les relacions. Fa només sis dies la líder de l'executiu comunitari pronunciava un dur discurs contra les ambicions de domini mundial de la Xina.

També et pot interessar

stats