Els Estats Units envien un nou paquet d'ajuda militar a Ucraïna de 325 milions

Ucraïna rep els sistemes antiaeris Patriot a temps per a llançar la seua contraofensiva i destaca que ha documentat 80.000 casos de crims de guerra russos

Zelenski visita tropes en el nord-oest d'Ucraïna
Zelenski visita tropes al nord-oest d'Ucraïna / Efe

Els Estats Units han anunciat un nou paquet d'ajuda militar per a Ucraïna valorat en 325 milions de dòlars, que inclou munició per als Sistemes de Coets d'Artilleria d'Alta Mobilitat (Himars).

El Pentàgon ha precisat en un comunicat que en aquest paquet hi ha també míssils antitancs TOW, rondes d'artilleria de 155 i 105 mil·límetres, quatre vehicles de suport logístic, mines antitancs o més de nou milions de cartutxos de munició per a armes xicotetes. I igualment, munició aèria de precisió o projectils antiblindat de tipus AT-4.

"Aquesta nova assistència de seguretat permetrà a Ucraïna continuar defensant-se amb valentia de la guerra brutal, no provocada i injustificada de Rússia", ha apuntat en un altre comunicat el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken.

Rússia ha afegit Blinken, "podria acabar la seua guerra hui. Mentre no ho faça, els Estats Units i els seus aliats continuaran units al costat d'Ucraïna el temps que siga necessari".

Els Estats Units és el subministrador més gran d'armament i ajuda humanitària per a Ucraïna des de l'inici de la invasió russa el 24 de febrer del 2022.

Ucraïna rep els sistemes Patriot

D'altra banda, Ucraïna ha rebut a temps per a llançar la seua contraofensiva els llargament esperats sistemes antiaeris Patriot, subministrament que pot obligar l'exèrcit rus a renunciar als seus plans al Donbass.

En qüestió d'unes poques hores i després que el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, lamentara els retards en els subministraments occidentals, Kíiv ha anunciat l'aterratge dels Patriot, però també d'una nova partida de bateries i tancs occidentals.

Réznikov ha donat les gràcies als EUA, Alemanya i Holanda per l'enviament dels Patriots, que els militars ucraïnesos han aprés a utilitzar "tan ràpid com han pogut".

El portaveu de la Força Aèria ucraïnesa, Iurí Ignat, ha destacat que "aquests sistemes poden aconseguir objectius a una distància de fins a 150 quilòmetres, la qual cosa permetrà allunyar l'aviació russa de les nostres fronteres". A més, ha precisat que també poden derrocar míssils balístics a una distància de fins a 40 quilòmetres.

Els Patriot poden derrocar avions, míssils de creuer Iskander, d'emplaçament terrestre, i els Kalibr, que Rússia llança des de les mars Negre i Caspi per a destruir la infraestructura civil ucraïnesa.

Tancs Leopards espanyols i carros francesos

A més, Alemanya envia també a Kíiv el segon sistema antiaeri Iris-T dels quatre que li va prometre, partida que inclou setze míssils. També han aterrat en territori ucraïnés huit Leopard 2 canadencs, mentre els primers sis Leopard 2 que Espanya enviarà a Ucraïna ja estan al port de Santander, d'on pròximament partiran rumb a Polònia.

La vespra li va tocar el torn als carros lleugers francesos AMX-10, que l'exèrcit ucraïnés ja ha qualificat de "rifle de franctirador sobre rodes".

Amb tot, Ucraïna espera arrancar dels seus aliats noves promeses de subministrament durant la pròxima reunió ministerial del Grup de Contacte per a la Defensa d'Ucraïna, que se celebrarà aquest divendres a Ramstein (Alemanya).

En la llista de la compra ucraïnesa figurarien més tancs Leopard, vehicles de combat Bradley, míssils de llarg abast (ATACMS) i els molt necessitats projectils 155 mil·límetres.

La contraofensiva que no arriba

Quant a la contraofensiva, que els experts esperen des de finals del passat any, la viceministra de Defensa d'Ucraïna, Hanna Maliar, ha tirat pilotes fora i ha demanat paciència.

Ha assegurat que la contraofensiva és només una de les mesures necessàries "per al total alliberament de territoris", que Kíiv treballa amb diversos plans i que aquests varien depenent de l'estat de l'enemic.

Mentrestant, Zelenski ha viatjat aquest dimecres a la província ucraïnesa de Volínia, situada a l'extrem nord-occidental del país, que limita amb Bielorússia i Polònia, després de visitar dimarts el castigat bastió d'Avdíivka, als suburbis de la ciutat de Donetsk.

Ucraïna documenta 80.000 casos de crims de guerra russos

Finalment, el fiscal general d'Ucraïna, Andrí Kostin, ha assegurat que s'han documentat 80.000 casos de crims de guerra i que estan creixent exponencialment després que diverses ciutats que van estar sota domini rus hagen sigut alliberades durant els últims mesos.

També et pot interessar

stats