Putin promulga una llei que persegueix els russos que no volen servir l’exèrcit

El text preveu restringir provisionalment la possibilitat d’obrir un negoci, el permís de conduir, comprar immobles o sol·licitar un crèdit bancari als qui no es presenten a files

Putin en una imatge d'arxiu en Astana, Kazakhstan / Ramil Sitdikov (Reuters)
Putin en una imatge d'arxiu a Astanà, al Kazakhstan / Ramil Sitdikov (Reuters) / Ramil Sitdikov (Sputnik/Reuters)

El president rus, Vladímir Putin, ha promulgat aquest divendres una llei que perseguirà els homes en edat militar que no vulguen servir l’exèrcit, siguen reclutes o reservistes.

La llei, que han aprovat aquesta setmana ambdues cambres del Parlament rus, prohibeix eixir del país als cridats a files que reben la corresponent notificació fins que es presenten a l’oficina de reclutament.

Els russos tenen un termini de dues setmanes una vegada els han notificat per escrit o de manera electrònica sobre l'obligació d’anar a files. A més, en cas que l’afectat no acudisca al centre d’allistament en vint dies, li restringiran provisionalment la possibilitat d’obrir un negoci, el permís de conduir, comprar immobles o sol·licitar un crèdit bancari.

El document també crea un registre electrònic únic d’homes en edat militar, de manera que ningú puga exposar com a argument no tindre constància d’haver rebut la comunicació oficial al seu compte personal dels serveis públics.

Encara que no pocs russos s’han donat de baixa del web, els autors de la llei han advertit que eliminar el compte no eximeix de presentar-se davant dels comissaris militars.

Per aquest motiu, molts russos s’han llançat aquesta setmana a posar els seus actius, des d'immobles fins a cotxes, a nom de l'esposa i altres familiars.

El text legislatiu tracta de corregir els nombrosos errors comesos durant la mobilització de Putin, la primera decretada pel Kremlin durant la invasió nazi de la Unió Soviètica el 1941. Amb tot, l’objectiu real, segons diversos mitjans, és impedir que es repetisca l’èxode de centenars de milers de russos que hi va haver quan el president va decretar la mobilització parcial el setembre del 2022.

El Ministeri de Defensa ha anunciat plans d’incrementar el nombre d’efectius a l’exèrcit fins a 1,5 milions, al qual s’ha de sumar que des d’ara els homes de 21 a 30 anys hauran de complir el servei militar obligatori i no de 18 a 27, com fins ara.

A principis de mes, el mitjà independent rus Mediazona i el servei rus de la BBC amb un equip de voluntaris revelaren noms i cognoms de 19.688 russos morts a Ucraïna. Mentrestant, segons les filtracions dels documents secrets als Estats Units, el Servei Federal de Seguretat de Rússia “calcula que el nombre real de russos morts i ferits s’acosta a 110.000”. 

La darrera xifra oficial de baixes russes és de 5.937 i la va donarr Defensa el 21 de setembre, el mateix dia que Putin va decretar la mobilització parcial de reservistes.

També et pot interessar

stats